Cum să alegeţi invertorul de curent continuu 12 V în curent alternativ de 240 V potrivit pentru panourile fotovoltaice?

3

Ce este un invertor de curent?

Mai întâi de toate, să începem cu definiția. Ce este un invertor de curent?

Un invertor de curent este un dispozitiv care transformă energia bateriei în curentul din priză, adică transformă curent continuu (CC) de 12V în curent alternativ (AC) de 240V.

AC de 240V este puterea furnizată caselor noastre de companiile de utilităţi, iar aceasta este energia necesară majorităţii aparatelor de uz casnic normale, cum ar fi lumini, TV, frigider etc.

Există 2 tipuri principale de invertoare:

  • Invertor on-grid preț

    Invertor on-grid

    Off-grid, care lucrează ca un sistem independent și necesită baterii (de obicei utilizate în rulote, mașini, bărci sau locații fără acces la rețeaua electrică);

  • On-grid sau invertoare legate la reţea, care necesită alimentare prin reţea pentru a funcţiona (de obicei folosite în sisteme solare de uz casnic și care iau curent de intrare direct de la panourile solare).

În acest articol ne vom concentra numai pe invertoare off-grid – de exemplu, invertoare care pot fi folosite pentru a construi un sistem solar off-grid de 240 V.

Care invertor de curent de 240 V să îl alegem?

Deci, ce invertor off-grid trebuie să alegeți pentru bateria/bancul de baterii dintr-o caravană, rulotă, barcă sau pentru un sistem solar independent off-grid?

Pentru a răspunde la această întrebare, va trebui să luaţi în considerare trei puncte cheie:

  • Tipul invertorului: Undă sinusoidală modificată/undă sinusoidală pură;
  • Putere nominală (în wați) a invertorului;
  • Tensiune de intrare (în mod special în cazul unui sistem solar independent).

Tipul invertorului: Undă sinusoidală modificată vs. undă sinusoidală pură

Invertor off-grid sinus pur preț

Invertor off-grid sinus pur

Decizia cu privire la tipul de invertor de curent de care aveți nevoie depinde de tipul curentului de ieşire care vă este necesar. Invertoarele cu unde sinusoidale simple oferă o ieșire care urmează armonios o undă sinusoidală. Aceasta este similară cu puterea de reţea furnizată de compania de utilităţi. Aceste invertoare comută cu uşurinţă polaritatea („+” și „-„) între cablurile de alimentare, reducând sau crescând treptat tensiunea, după caz (în cazul în vă întrebați de ce invertoarele trebuie să comute polaritatea: aceasta este esența curentului alternativ, modificările de polaritate se întâmpla de aproximativ 50-60 de ori pe secundă).

În schimb, unda sinusoidală modificată este o simulare a ieșirii undei sinusoidale simple, atunci când invertorul scade sau crește brusc tensiunea pentru a comuta polaritatea. Ca urmare, forma de ieșire se potrivește strâns undei sinusoidale simple, dar încă mai are distorsiuni mult mai mari.

După cum puteți vedea din acest exemplu, deși unda sinusoidală modificată și cea pură produc aceleași niveluri de ieşire, invertorul de undă sinusoidală pură produce o ieșire mult mai lină și mai puțin neregulată.

Bine, acest lucru pare mai mult a știință, dar ce impact va avea alegerea dumneavoastră a invertorului în practică?

  1. Ieşirea undei sinusoidale modificate nu este potrivită pentru anumite aparate, în special pentru cele cu dispozitive capacitive și electromagnetice, cum ar fi: un frigider, cuptor cu microunde și cele mai multe tipuri de motoare. Aici sunt incluse şi unele tipuri de imprimante, precum și luminile fluorescente capacitive etc
  1. De obicei, invertoarele de unde sinusoidală modificată lucrează cu o eficienţă mai scăzută decât invertoarele de undă sinusoidală pură.
  2. Invertoare de undă sinusoidală modificată sunt în mod normal mult mai ieftine decât invertoare de undă sinusoidală pură.

Pentru a rezuma, deși invertoarele de undă sinusoidală modificată pot lucra bine cu multe aparate, inclusiv becuri, încărcătoare de telefoane mobile și echipamente de birou, dacă bugetul dumneavoastră vă permite, noi am recomanda întotdeauna cumpărarea unui invertor de undă sinusoidală pură.

Stabilirea puterii nominale a invertorului dumneavoastră

Dacă aveți nevoie să alimentaţi aparatele mici, cum ar fi un încărcător de telefon mobil sau becuri economice, nu trebuie să cumpăraţi neapărat un invertor de 2000W putere, pentru că va consuma semnificativ mai mul curent, chiar și în modul stand-by, și va lucra foarte ineficient cu aparatele mici. Pe de altă parte, dacă veţi conecta o mașină de cafea la un invertor de 150W, veţi puşca rapid o siguranță (dacă nu chiar invertorul în sine).

Prin urmare, puterea nominală a invertorului trebuie aleasă în funcţie de consumul de energie al sarcinii dumneavoastră. Tabelul de mai jos conține consumul tipic de energie a unor aparate de uz casnic standard și puterea recomandată a invertorului.

Aparatură Consum curent Puterea nominală continuă a invertorului
150W 300W 600W 1000W 1500W 2000W 3000W 6000W
– Electrocasnice şi aparate de bucătărie –
Ventilator de masă* 50W Ok Ok Ok Ok  Ok Ok Ok
 Maşină de cusut* 100W Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok
Bec halogen** 100W Ok Ok Ok Ok Ok Ok
 Ventilator cu soclu* 100W Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok
 Blender* 350W  – Ok Ok Ok Ok Ok
Frigider mic* 200W Ok Ok Ok Ok Ok Ok
 Frigider mare* 500W Ok Ok Ok Ok
 Maşină de spălat (fără încălzire)* 700W Ok Ok Ok
 Cuptor cu microunde** 900W Ok Ok Ok Ok
 Aparat de cafea* 1200W  – Ok Ok Ok
 Călcător 1500W  – Ok Ok Ok
 Uscător de păr* 1200W  – Ok Ok Ok
 Toaster 1200W Ok Ok Ok Ok
 Aspirator* 2000W Ok Ok
Maşină de spălat vase (uscare la cald) 1500W Ok Ok Ok
Plită 1500W Ok Ok Ok
Maşină de spălat (cu încălzire)* 2000W Ok Ok
 Aer condiţionat* 3000W Ok
 Cuptor electric 5000W Ok
Puterea nominală continuă a invertorului
– Aparate audio şi video – 150W 300W 600W 1000W 1500W 2000W 3000W 6000W
 TV LCD color de 12” 20W Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok
 Receptor TV prin satelit 30W Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok
 HiFi stereo cu schimbător CD** 50W Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok
 DVD / Blu-ray player 50W Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok
TV LCD color de 20” 100W Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok
TV LCD color de 42” 200W Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok
 Amplificator stereo de 100W** 200W Ok Ok Ok Ok Ok Ok
 Sistem Home theatre** 500W Ok Ok Ok Ok Ok
 Boxe active 250W RMS** 500W Ok Ok Ok Ok
 Boxe active 500W RMS** 1000W Ok Ok
Puterea nominală continuă a invertorului
  – Calculatoare şi home office – 150W 300W 600W 1000W 1500W 2000W 3000W  6000W
 Încărcător telefon mobil 5W Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok
 Imprimantă inkjet mică 40W Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok
 Laptop 50W Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok
 Fax 50W Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok
Lampă de birou 50W Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok Ok
Calculator de birou cu monitor de 17” 400W Ok Ok Ok Ok Ok Ok
Imprimantă cu laser mare* 800W Ok Ok Ok Ok
Puterea nominală continuă a invertorului
– Scule electrice și alte echipamente – 150W 300W 600W 1000W 1500W 2000W 3000W 6000W
 Maşină de găurit* 800W  – Ok Ok Ok
Drujbă electrică* 1000W  – Ok Ok Ok
Maşină de tuns iarba electrică* 1000W Ok Ok
Spălător sub presiune* 1000W Ok Ok
Polizor* 2000W Ok Ok Ok
Compresor de aer* 2000W Ok Ok

 *Aparatele marcate cu o stea sunt susceptibile de a avea consumul de curent de început de câteva ori mai mare decât puterea lor de lucru normală (de obicei, acest lucru este cauzat de motoarele electrice). Acest lucru ar trebui să fie luat în considerare atunci când se alege mărimea potrivită a invertorului. De exemplu, chiar dacă cositoarele electrice au o putere de lucru normală de 1000W, puterea lor de pornire este mai mare decât 4000W, astfel încât invertoarele cu putere continuă de 2000W nu sunt potrivite, deoarece puterea lor de vârf este limitată la 4000W. Să luaţi întotdeauna în considerare cerințele puterii de pornire a echipamentelor dumneavoastră, mai ales la dispozitivele cu motoare electrice, atunci când alegeţi invertorul potrivit.

** Aceste aparate nu au un motor electric în interior, dar încă mai au un consum de energie variabil cu scurte supratensiuni. Prin urmare, au nevoie de un invertor mai mare decât ar fi necesar pentru alte aparate cu putere nominală similară.

Vă rugăm să rețineți şi că acest tabel este prevăzut numai pentru o orientare generală. Consumul real de energie al aparatelor dumneavoastră, precum și cerințele curentului de pornire, pot varia considerabil. În orice caz, trebuie să verificaţi specificaţiile echipamentelor dumneavoastră pentru cerințele curentului continuu şi curentului de pornire.

Dacă se conectează mai mult decât un aparat la invertor, consumul total de energie ar trebui să fie o sumă a tuturor aparatelor utilizate. Acest lucru va determina puterea totală necesară a invertorului.

Stabilirea tensiunii de intrare a invertorului dumneavoastră: 12V sau 24V

Invertor 24V sinus pur preț

Invertor 24V sinus pur

Dacă sunteți în căutarea unui invertor pentru bateria dumneavoastră de 12 V dintr-o rulotă, caravană sau barcă, nu există prea multe opţiuni în ceea ce privește tensiunea de intrare – veți avea nevoie de un invertor de 12V în 240V, deoarece bateria este de 12V.

Cu toate acestea, dacă construiţi un sistem solar independent off-grid (de exemplu, într-o casă, grădină, magazie sau fermă), atunci puteți alege tensiunea bancului dumneavoastră de baterii și tensiunea de intrare a unui invertor în mod corespunzător.

În locul unui banc de baterii de 12V puteți alege să construiţi un banc de baterii de 24V (bateriile de 2x12V legate în serie vor produce 24V). În acest caz, puteţi folosi un invertor de 24V CC la 240V AC, mai degrabă decât unul de 12V CC la 240V AC. Acest montaj vă va oferi unele beneficii importante:

  • Curentul de intrare pentru invertor va fi de 2 ori mai mic pentru 24V decât pentru 12V, făcând invertorul și întregul sistem mai sigur și mai fiabil.
  • Cablurile dintre bateria și invertorul dumneavoastră nu trebuie să fie la fel de groase ca cele utilizate pentru o banc de baterii şi invertor de 12V.

Acest lucru este deosebit de important pentru sisteme solare de sine stătătoare mari cu invertoare de 2000W, iar pentru astfel de niveluri de putere recomandarea noastră este să optaţi pentru un banc de baterii de 24V și un invertor cu tensiune de intrare de 24V.

Share.

3 comentarii

  1. Pingback: Instalaţie hibridă cu panouri şi turbină eoliană | eSolar.ro

  2. Stimați domni ingineri tehnicieni, în întreg articolul d-voastră este omisă și propunerea ca soluție pentru casă, montarea mai multor invertoare, sub aspectul că omul de rând cu puțină inițiativă cumpără un prim panou fotovoltaic, cumpără sau construiește invertorul, în primă fază folosește un acumulator auto. Această soluție o va folosi pentru iluminat, cu un releu comparator de tensiune, când scade tensiunea intră cea de la rețeaua publică.Când propietarul cu inițiativă vede eficiența sigur va mai lua un panou fotovoltaic, valoa un acumulator mai eficient și va avea grijă să cumpere un invertor care să poată duce frigiderele normale (întrucât motoarele frigiderelor nu funcționează decât cu tensiune alternativă perfect sinusoidală) aceste motoare nu suportă tensiune alternativă cu formă dreptunghiulară, dinte de fierăstrău, etc. Așadar atrageți atenția și asupra acestui aspect !

    • Asemenea improvizatii se fac carora nu le pasa de scurt circuit sau incendiu. Nu recomandam/vindem/montam sisteme artizanale cu baterii de masina, etc.

Lasa un raspuns