Energia solară poate reinventa iluminatul stradal

0

În Romania anului 2013 din ce în ce mai multă lume începe să folosească sursele neconvenţionale de energie atât în locuinţa privată cât şi pe domenii publice. Cea de pe spaţiile publice a culminat cu parcometrele şi tabele de afişaj pentru transportul comun. Un pas înainte poate fi reprezentat de introducerea iluminatului stradal cu panouri fotovoltaice. Avantajele acestui pas sunt nenumărate.

Avantajele iluminatului public cu stâlpi solari

Stalpi de iluminat cu panouri fotovoltaice

Stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice

Pentru început, un stâlp solar cu panouri fotovoltaice asigură independenţă faţă de reţeaua electrică. În plus, ei nu sunt un beneficiu de care pot profita numai instituţiile publice. Acest nou tip de iluminat stradal poate fi soluţia salvatoare pentru o casă construită la depărtare de reţea. Avantajul este evident, costurile racordării la reţea dispar.

Un alt avantaj al acestui tip de iluminat este faptul că mentenanţa lui este mult mai puţin solicitantă faţă de cea a iluminatului obişnuit. Singurele cerinţe legate de acest aspect sunt schimbarea bateriei şi schimbarea LED-ului odată la câțiva ani, în funcţie de model. Nici instalarea lui nu prezintă complicații.

De asemenea, de vreme ce firele sunt eliminate, se elimină și riscul de accidente. Mai mult de atât, fiind o sursă de energie neconvențională, acestea nu poluează.

Bineînțeles, sistemul prezintă și câteva dezavantaje minore. Spre exemplu prețul este puțin mai ridicat față de cel al stâlpilor obișnuiți. Zăpada și praful pot provoca inconveniențe în cazul panourilor orizontale.

Stâlpii cu panouri solare – o investiţie profitabilă

Există două tipuri de astfel de stâlpi. Aceștia pot fi stand-alone, adică fiecare stâlp are propriul panou fotovoltaic și este independent de ceilalți, sau pot de tipul celor conectați la o sursă de energie centrală.

Stâlpii de iluminat cu panouri fotovoltaice sunt alcătuiți din cinci elemente principale: panourile fotovoltaice, cea mai importantă parte a sistemului, LED-ul sau sursa de lumină, bateria reîncărcabilă ce depozitează energia, controlerul – decide când se încarcă și când nu și când luminează și când nu – și stâlpul de susținere.

Aceste sisteme pentru iluminat stradal pot funcționa până la 5 zile înnorate fiind pornite circa 10-12 ore pe zi.

Mai multe informații despre stâlpii de iluminat cu panouri fotovoltaice găsiți pe esolar.ro

Share.

Lasa un raspuns