Ce înseamnă PERC? Tehnologia implementată în panourile fotovoltaice Idella

Home » Sfaturi utile » Panouri fotovoltaice » Ce înseamnă PERC? Tehnologia implementată în panourile fotovoltaice Idella
Panouri fotovoltaice Idella PERC

Panouri fotovoltaice monocristaline Idella cu tehnologia PERC

Deși sunt mai puțin cunoscute în România, celulele solare PERC (Passivated Emitter Rear Contact) înregistrează tot mai multe progrese în procesul de fabricație și încep să își dezvăluie tot mai mult potențialul tehnologic și comercial.

Tehnologia PERC este, în prezent, singura metodă care poate îndeplini cerințele unui bun echilibru între costurile de producție și eficiență, asigurând astfel perioade de amortizare interesante pentru investiții.

Panourile fotovoltaice monocristaline Idella folosesc această tehnologie inovatoare la celulele solare, iar acest lucru se reflectă în randamentul modulelor.

Ce înseamnă tehnologia PERC?

Acronimul PERC a fost folosit pentru prima dată în 1980, la Universitatea din New South Wales. Încă de la acea vreme, oamenii de știință experimentau cu o gamă largă de celule solare pentru a îmbunătăți eficiența panourilor solare fotovoltaice.

O celulă solară are un strat de aluminiu care face contactul dintre semiconductoare și partea din spate a celulei. Tehnologia PERC înseamnă acoperirea celulei solare (mai precis partea din spate a acesteia) cu un strat dielectric special, prevăzut cu găuri mici efectuate de un laser. Aluminiul este apoi aplicat pe partea de sus a stratului dielectric, în așa fel încât contactul cu placheta de siliciu să se facă numai prin orificiile microscopice.

Cum funcționează tehnologia PERC la panourile fotovoltaice Idella?

Tehnologia PERC mărește performanța panourilor fotovoltaice Idella deoarece permite celulei solare să capteze mai multă lumină. O celulă solară obișnuită este formată din două straturi de material semiconductor (cel mai întâlnit este siliciul), cu proprietăți electrice diferite, cunoscute ca bază și emitor.

În momentul în care cele două straturi intră în contact, se generează imediat un câmp electric puternic care trage electronii (particulele încărcate negativ) în emițător atunci când aceștia ajung la interfața dintre emițător și bază. Electronii sunt generați în momentul în care lumina intră în celulă, și eliberați din atomii de siliciu. Electronii circulă apoi liberi prin celulă și contribuie la curentul electric numai dacă sunt în stare să ajungă la interfața dintre emițător și bază.

Diferite lungimi de undă ale luminii generează electroni la mai multe niveluri ale structurii celulei, lungimile de undă mai scurte generând mai mulți electroni lângă partea din față a celulei, în comparație cu lungimile de undă mai ușoare, care vor genera electroni la partea din spate a celulei, sau pot trece prin ea fără să genereze curent electric.

Aici intervine tehnologia PERC. Introducerea ei crește eficiența celulei prin stratul dielectric care reflectă înapoi în celulă fiecare undă de lumină care a trecut pentru a ajunge pe partea din spate, și care nu a generat electroni. Prin această reflecție, fotonilor le este oferită o șansă importantă de a genera curent.

Randamentul celulelor folosite la fabricarea panourilor fotovoltaice Idella este mai mare deoarece, cu tehnologia PERC, celulele pot capta lumina la lungimi de undă mai lungi, spre exemplu dimineața devreme, seara, sau când e înnorat.

În astfel de momente, o cantitate mai mare de lumină albastră (lungimi de undă între 450-495 nm) este absorbită de atmosferă, deoarece trebuie să străbată lungimi mai mari pentru a ajunge pe suprafața Pământului.

Lumina albastră este convertită în energie, în general, în partea de sus a celulei, în timp ce lumina roșie (lungimi de undă între 620-750 nm) pătrunde în continuare prin celulă și este convertită în energie în partea de jos.

Lumina roșie nu este absorbită cu ușurință de către atmosfera Pământului și, ca rezultat, celulele care pot capta lumina roșie sunt în general mai puternice. Proprietățile “reflectoare” ale tehnologiei PERC asigură creșterea absorbției de lumină roșie, chiar și în condiții slabe sau difuze de lumină, oferind randamente energetice mult mai bune.

Lungimile de undă mai mari de 1.180 nm nu sunt absorbite de către placheta de siliciu. În schimb, în celulele standard, astfel lungimi de undă sunt ușor absorbite în partea din spate, generând căldură care crește temperatura celulei și reduce eficiența conversiei.

Pe măsură ce stratul PERC reflectă această lumină înapoi prin celulă, se reduce cantitatea de absorbție a stratului de aluminiu și, prin urmare, încălzește stratul celulei. Această reducere a absorbției ajută celula să funcționeze la o temperatură mai scăzută și are un efect pozitiv asupra randamentului energetic.

Tehnologia PERC din panourile fotovoltaice Idella – ce beneficii oferă proprietarilor?

Panourile fotovoltaice Idella care folosesc tehnologia PERC asigură proprietarilor randamente de energie mai mari pe tot parcursul zilei, în comparație cu panourile solare fotovoltaice care folosesc celule standard. Un randament energetic mai mare înseamnă, până la urmă, o instalație solară mult mai rentabilă.

Inserarea tehnologiei PERC în fabricarea celulelor și panourilor fotovoltaice de putere mai mare contribuie la reducerea costurilor de sistem și stimulează randamentul energiei pe aceeași suprafață. Acest lucru este de o importanță deosebită, mai ales în cazul în care spațiul de pe acoperiș este limitat, tehnologia PERC permițând proprietarilor să obțină cea mai mare putere din instalația lor.

Progrese mari ale tehnologiei PERC

Cererea crescută pentru celulele solare care folosesc tehnologia PERC este stimulată de capacitatea sa de a furniza o mai bună eficiență la un preț competitiv.

Experimentele de laborator au dus la eficiențe de la 19,8% la 20,4 la sută, în timp ce standardul de eficiență pentru linia de producție variază de la 17,2% la 17,8 la sută.

Aceste eficiențe au stârnit interesul piețelor, în special Japonia și UE, cu furnizorii de înaltă eficiență. În prezent, aceștia (Neo Solar, WINAICO, Gintech) se focusează pe Taiwan, care investește în prezent în noi capacități de energie solară.

Principala provocare pentru această tehnologie va fi, însă, reducerea costurilor de producție. În prezent, celulele solare monocristaline care folosesc tehnologia PERC sunt, în medie, de aproape două ori mai scumpe față de celulele policristaline standard.

Cu toate acestea, celulele PERC oferă în prezent o eficiență mai bună, cu un randament al celulelor PERC cu 15% mai mare decât cel al celulelor policristaline standard, și cu 7 la sută mai mare decât celulele monocristaline tradiționale. Acest lucru indică faptul că tehnologia celulelor solare monocristaline PERC sunt pe cale să concureze cu tehnologia monocristalină disponibilă astăzi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (26 votes cast)
Ce înseamnă PERC? Tehnologia implementată în panourile fotovoltaice Idella, 4.7 out of 5 based on 26 ratings
Solutie web oferita de BlackCode