Ce tip de regulator de încărcare a bateriilor alegem: PWM sau MPPT?

Home » Sfaturi utile » Regulatoare de încărcare » Ce tip de regulator de încărcare a bateriilor alegem: PWM sau MPPT?

De ce avem nevoie de un regulator de încărcare a bateriilor la sistemul fotovoltaic? Ei bine, lucrurile stau în felul următor — în zilele foarte însorite, celulele solare produc o tensiune mai mare, iar tensiunea în exces poate deteriora bateriile în care stocați energia electrică.

Astfel, un regulator de încărcare a bateriilor menține tensiunea corespunzătoare de încărcare a bateriilor, iar pe măsură ce ea se amplifică în baterie, dispozitivul o reglează în așa fel încât se evită supraîncărcarea bateriilor.

Spre exemplu, majoritatea panourilor solare de 12 volți produc de fapt de la 16 la 20 de volți, astfel încât un regulator de încărcare solar e imperativ pentru reglarea tensiunii.

Tipuri de regulatoare de încărcare

Piața PV oferă două tipuri principale de regulatoare de încărcare a bateriilor:

Regulator de încărcare PWM

Regulatoarele PWM (Pulse Width Modulation sau cu modulație de impuls) trimite o serie de impulsuri scurte de încărcare bateriei.

Un avantaj al acestui tip de dispozitiv e că verifică în mod constant starea bateriei pentru a stabili viteza de transmitere a impulsurilor, dar și intensitatea acestora.

Astfel, în cazul unei baterii încărcate, regulatorul va transmite impulsuri scurte, iar la cele descărcate impulsul va fi aproape continuu. De asemenea, acest tip de controler poate verifica, între impulsuri, stadiul de încărcare a bateriei și le reglează în funcție de necesitate.

Practic, regulatorul de încărcare PWM folosește un sistem de funcționare simplu, fiind un comutator on-off.

Regulatoare solare pentru acumulatori BlueSolar DUO 12-24V-20A

Regulatoare solare pentru acumulatori BlueSolar DUO 12-24V-20A

Regulator de încărcare  MPPT

Regulatoarele de tipul MPPT (Maximum power point tracking sau cu urmărirea punctului de putere maximă) au randamente de până la 98%, astfel ele pot aduce economii importante în sistemele fotovoltaice mari, pentru că oferă între 10 și 30% mai multă putere bateriilor.

„MPPT-urile pot să aducă suplimentar o cantitate mai mare de energie, de aproximativ 30%. Important e că regulatoarele de încărcare a bateriilor cu soft și LCD, cele de peste 70 de amperi, pot fi setate pe calculator. Ele îndeplinesc anumite condiții, dau alarme, afișează erorile”, spune Gabriel Boruga, inginer solar-service.ro

Regulatoarele solare MPPT sunt mult mai sofisticate decât controlerele PWM.  El schimbă tensiunea optimă pentru încărcarea bateriei în funcție de modificările aduse la sarcina electrică, iar tensiunea de ieșire a panoului solar variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv intensitatea soarelui și temperatură.

Un beneficiu imens al acestui regulator de încărcare e că poate asigura același nivel de încărcare, însă cu mai puține panouri.

Controlerele solare cu urmărirea punctului de putere maximă pot potrivi automat de tensiunea panoului la tensiunea bateriei, în scopul de a maximiza eficiența de încărcare. Regulatoarele MPPT au capacitatea de a gestiona tensiunea mult mai bine față de controlerele PWM.

„Unele regulatoare de încărcare a bateriilor au un soft (cele care sunt pe 70 de amperi) prin care pot să urmărească încărcarea și descărcarea prin intermediul unui LCD pe care e afișat curentul, tensiunea de lucru și încărcarea. Celelalte au doar LED-uri. Ele pot fi setate și îți arată pe ce tensiune lucrează (de la 70 de amperi în sus)”, mai precizează inginerul de la solar-service.ro

Regulator solar pentru baterii BlueSolar MPPT-70 12-24V-15A

Regulator solar pentru baterii BlueSolar MPPT-70 12-24V-15A

O comparație între cele două tipuri de regulatoare de încărcare

Există mai mulți factori care trebuie luați în calcul înainte să cumpărăm un regulator de încărcare. Dacă maximizarea capacității de încărcare ar fi singurul factor luat în considerare la cumpărare, normal că toată lumea ar alege un controler de tipul MPPT.

Totuși, produsele sunt diferite, unele folosesc tehnologii mai avansate, altele mai vechi. Dar cele două tehnologii sunt diferite, fiecare cu propria sa avantaje. Decizia finală depinde, printre altele, de componentele sistemului.

„Componentele sistemului contează mult în alegerea regulatorului, mai exact numărul de panouri. Un panou are, de obicei, 8 amperi. Ai pus 10 panouri, ai 80 de amperi. Nu poți să pui un regulator de 30.”

Ce ne recomandă specialiștii?

Înainte de toate, e important să știți că toate sistemele fotovoltaice off-grid au nevoie de un regulator de încărcare a bateriilor.

„Un sistem solar fotovoltaic off grid nu poate funcționa fără regulator. El ce face? Îi dai un curent iar el îl reglează pe o anumită tensiune și până la o anumită limită de curent. Regulatoarele sunt standard, dau pe niște tensiuni standard (12-24, 36-48), deci din 12 în 12, câte o baterie, însă nu mai mult de patru baterii.

Există regulatoare strict pe o anumită tensiune și pe un anumit amperaj, limitate la amperaj, dar sunt altele care văd mai multe tensiuni, care se pot autoregla. E mai bine să ai un regulator care se poate seta. Un astfel de regulator poate fi setat și pentru temperatura bateriilor. Cele cu LCD văd și temperatura mediului, încărcarea bateriilor, dar și temperatura din interior.

Toate aceste date tehnice se regăsesc în manualul fiecărui regulator în parte. În fiecare astfel de manual este scris ce poate să facă regulatorul. În plus, toate încărcătoarele mici, până la 30 de amperi, au ieșire și pentru utilizator direct. Problema e că ele pot să dea și direct, către utilizator, însă pot să dea și direct către baterii, însă nu au setări.”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.1/5 (59 votes cast)
Ce tip de regulator de încărcare a bateriilor alegem: PWM sau MPPT?, 4.1 out of 5 based on 59 ratings
Solutie web oferita de BlackCode