Cum economisim bani și energie în timpul sărbătorilor de iarnă?

Home » Sfaturi utile » Cum economisim bani și energie în timpul sărbătorilor de iarnă?

Sărbătorile de iarnă au ceva în plus față de alte sărbători. Poate e “de vină” mâncarea delicioasă, căldura aceea specială din locuință sau oare sutele de lumini care ne înconjoară? Pentru fiecare dintre noi, sărbătorile de iarnă au ceva aparte însă, – din păcate – un lucru avem majoritatea în comun: facturile de după sărbători, “umflate” mai ceva ca plăcintele și cozonacii de la Crăciun.

Ca să nu aveți parte de surprize neplăcute după sărbătorile de iarnă, ne-am gândit la câteva surse de energie fiabile care vă permit să pregătiți cu plăcere masa tradițională, fără grija facturilor din ianuarie.

Față de acum zece ani, aparatele electrocasnice moderne consumă cu 50% mai puțină energie, însă asta nu se reflectă în facturile la utilități de după sărbători. Nici nu e de mirare – cuptorul merge ore întregi, zi de zi, ca într-o brutărie; deschidem frigiderul de zeci de ori, iar termostatul de la centrală pare să nu mai aibă vreun rost, căci ea merge încontinuu de la atâta frig.

Ce rămâne de făcut? Vestea bună e că ne putem menține la un nivel normal costurile la energie electrică, chiar și în timpul sărbătorilor.

Cum economisești în timpul sărbătorlor de iarnă?

Sărbători de iarnă

Cuptorul – cum evităm pierderile de căldură?

Deși pare imposibil, nu deschideți ușa cuptorului des, ca să verificați stadiul de coacere al mâncării. Dacă faceți acest lucru de multe ori, pierderile de temperatură sunt inevitabile. De fiecare dată când deschidem ușa cuptorului, temperatura din interior scade chiar și cu 25 de grade. Acest lucru duce la un timp de preparare mai lung și, bineînțeles, la risipirea energiei.

Soluția e să aprindeți lumina din interiorul cuptorului atunci când verificați mâncarea. Dacă nu aveți un cuptor cu un bec în interior, puteți încerca să gătiți mai multe feluri de mâncare, atâta timp cât acesta este pornit. Nu uitați însă să lăsați suficient loc între tăvi, astfel încât să circule căldura în jurul fiecărui fel de mâncare.

Cât despre aragaz, aveți grijă ca mărimea ochiului să se potrivească cu mărimea tigăii atunci când gătiți. Pentru a evita pierderile energetice, nu puneți niciodată, spre exemplu, o oală mică pe un ochi de aragaz mare. Ați fi surprinși câtă energie se pierde!

O ultimă soluție legată de gătit e să preparați mâncarea pe o sobă. Un cazan cu ardere pe lemne poate fi cea mai bună soluție de încălzire pe timpul iernii, din multe puncte de vedere. În plus, știm cu toții din copilărie că mâncarea preparată pe sobă e cea mai delicioasă!

Apă caldă din belșug

Sărbătorile de iarnă înseamnă clipe petrecute alături de cei dragi. Înseamnă reîntoarcerea acasă. Și, cum sunt mai multe persoane în casă în această perioadă frumoasă, lucrul acesta se va simți la următoarea factură.

E, de asemenea, perioada în care apa caldă e indispensabilă, fie că o folosim la spălatul zecilor de vase rămase după masa de Crăciun, ori la o baie relaxantă.

Soluția? Ei bine, e o variantă la care ar fi fost bine să vă fi gândit cam din toamnă, însă nu e târziu niciodată. Poate o aplicați anul viitor – panourile solare pentru apă caldă.

Cu un astfel de sistem veți avea liniște, deoarece costurile producerii apei calde menajere sunt mult mai mici față de sistemele convenționale și, în plus, veți avea parte de apă caldă oricând aveți nevoie.

Un frigider fără pierderi de energie

Pe lângă cuptor, aragaz și apa caldă, frigiderul “contribuie” și el la umflarea facturii, deoarece se numără printre cei mai mari consumatori pe care îi avem în casă. În cifre, acesta e responsabil pentru 15% din consumul total de energie din locuință.

Cum am putea face economie aici? Încercați să-i țineți, pe cât posibil, ușa închisă, pentru ca aerul din interior să nu scape. De asemenea, dacă trebuie să scoateți mai multe lucruri din frigider, e mult mai bine să lăsați ușa deschisă până terminați, decât să o închideți și să o deschideți de mai multe ori.

Un alt lucru care ajută la evitarea risipei de energie e să umpleți frigiderul și congelatorul cu mâncare, asta pentru că masa alimentelor reci din interior va recupera pierderile de energie atunci când deschideți ușa. E ca la cuptor – nu le înghesuiți, lăsați aerul rece să circule printre ele.

Luminițe de Crăciun superbe, ecologice

Luminile sunt nelipsite în perioada sărbătorilor de iarnă, fie că alegem să le punem în brad sau să ne împodobim casa cu ele. Ceea ce probabil nu știți e faptul că unele lumini consumă destul de multă energie, cum ar fi 5-7 wați per bec, iar unele chiar 10 wați!

În loc de astfel de becuri, luați în considerare achiziționarea unor lumini ecologice, cum ar fi becurile cu LED-uri, care durează mult mai mult față de becurile tradiționale și folosesc mult mai puțină energie electrică.

Mai mult, becurile cu LED-uri sunt disponibile astăzi în mai multe culori, nu sunt periculoase pentru copii (becurile cu LED-uri se mențin reci în permanență) și consumă cu până la 90% mai puțină energie față de un bec normal.

Ca o măsură de precauție, verificați setul de luminițe înainte să îl băgați în priză. El poate avea defecte din fabrică, cum ar fi crăpături în cablu. Dacă găsiți defecte, înlocuiți-l imediat. De asemenea, pentru a evita accidente nefericite, țineți instalațiile aprinse doar atunci când sunteți acasă, pentru a le putea supraveghea.

Sărbători luminoase și fericite!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.9/5 (10 votes cast)
Cum economisim bani și energie în timpul sărbătorilor de iarnă?, 4.9 out of 5 based on 10 ratings
Solutie web oferita de BlackCode