Cum se formează microfisurile în panourile solare fotovoltaice?

Home » Sfaturi utile » Panouri fotovoltaice » Cum se formează microfisurile în panourile solare fotovoltaice?

Microfisurile din panourile solare fotovoltaice – fisuri invizibile cu ochiul liber – au început să devină o problemă serioasă pentru majoritatea producătorilor de panouri solare de la nivel mondial.

Prin urmare, producătorii de module din întreaga lume au lucrat îndeaproape cu laboratoare de testare independente, supunând panourile solare la numeroase teste, în special mecanice și termice, pentru a confirma fiabilitatea pe termen lung a modulelor lor.

Tipuri de microfisuri în panourile solare fotovoltaice

Panourile solare fotovoltaice preț

Panourile solare fotovoltaice

Microfisurile pot fi clasificate în trei categorii, în funcție de momentul în care apar: în timpul producției, în timpul transportului sau după montaj.

Microfisurile care apar în timpul producției sunt de obicei cauzate de operatori neexperimentați și echipamente de producție reglate prost, însă pot fi remediate prin îmbunătățirea proceselor de producție.

Al doilea tip de microfisură, cel care se produce în timpul transportului, apare dacă panourile solare fotovoltaice nu au fost ambalate și transportate după standardele unității de producție.

În cele din urmă, cel mai comun tip de microfisură poate să apară după montajul panoului solar, în mare parte din cauza vântului constant sau a zăpezii. Soluția acestor defecte, spun experții, ar fi crearea unor celule solare cu o structură mai solidă.

Panourile fotovoltaice fisurate în fabrici

Pe linia de producție a panourilor solare, fiecare echipament prost reglat exercită prea multă forță asupra modulului în timpul procesului de lipire, provocând fisuri. Aceste defecte se agravează după procesul de laminare, din cauza presiunii și a expansiunii termice.

Dacă panourile solare cu defecte reușesc să treacă de operatorii responsabili de managementul calității, e foarte posibil ca randamentul lor să nu fie cel anticipat, mai ales că fisurile produse în fabrică provoacă alte fisuri în interiorul modulului solar.

Doar folosirea unor mașini de lipit automate, supravegheate de ingineri cu experiență, poate atenua apariția acestor fisuri.

Microfisurile produse în depozite și în timpul transportului

Ca să economisească spațiu în depozite, unele companii au tendința să așeze vertical panourile solare, pe paleți din lemn. Alți producători folosesc un carton prea subțire la ambalarea modulelor, sau ambalaje prea slabe ca să susțină greutatea paleților puși peste panourile fotovoltaice.

Aceste tipuri de împachetare prost concepute nu pot să facă față vibrațiilor/mișcărilor din timpul transportului, iar modulele solare ambalate pe paleți mici se pot sparge sub greutatea paleților superiori.

Soluția ar fi crearea unui ambalaj rezistent, care să poarte toată greutatea panourilor superioare, fără să pună presiune pe cele de jos.

Microfisurile care apar după instalarea sistemului fotovoltaic

Microfisurile produse după instalare sunt de obicei cauzate de forțe externe, cum ar fi zăpada și vântul. Atunci când astfel de forțe acționează pe modul, celulele solare se modifică în funcție de tipul de sticlă al panoului, cadru și structura de montaj.

Spre exemplu, când un panou solar e acoperit uniform de zăpadă, principalele forțe de pe latura lungă determină panoul fotovoltaic să se deformeze în locuri care nu sunt susținute de cleme, în timp ce latura scurtă a acestuia se pliază spre mijlocul panoului.

Ca urmare, celulele solare sunt forțate să se îndoaie în aceleași direcții dictate de sticlă, și se pot fisura extrem de ușor. Unii specialiști spun că o soluție ar fi întărirea sticlei și a cadrului, însă acest lucru ar crește greutatea panoului solar.

Tehnologia HeatCap, inovația care previne microfisurile din panourile solare Idella Power Mono Premium

Tehnologia HeatCap, folosită la panourile Idella Power Mono Premium, poate îmbunătăți rezistența celulelor solare, fără să influențeze greutatea lor și gradul de utilizare a panourilor fotovoltaice.

HeatCap este un film care poate fi aplicat pe spatele oricărei celule solare de siliciu, înainte de a fi asamblată în modul. Acesta ajută la consolidarea fiecărei celule solare în parte, tocmai ca măsură de prevenire a microfisurilor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (17 votes cast)
Cum se formează microfisurile în panourile solare fotovoltaice?, 3.9 out of 5 based on 17 ratings
Solutie web oferita de BlackCode