Dimensionarea bancurilor de acumulatori solari

Home » Sfaturi utile » Acumulatori solari » Dimensionarea bancurilor de acumulatori solari

Dacă sunteți amatori de știri legate de energia regenerabilă, sigur ați aflat că, recent, oamenii de știință americani de la Universitatea de Stat din Ohio au creat prima baterie solară din lume.

Cum au reușit? Specialiștii au combinat o baterie și o celulă solară într-un singur dispozitiv hibrid. Mai precis, au inventat un panou solar de tip “plasă” care permite aerului să intre în  baterie.

Acumulator cu o singură celulă Hoppecke 16 OPzS solar.power 2900 rezistent la impact

Acumulator cu o singură celulă Hoppecke 16 OPzS solar.power 2900 rezistent la impact

Experții preconizează că invenția va tăia costurile energiei regenerabile cu aproximativ 25%, după ce va ajunge pe piață.

Profităm de această veste excelentă și dedicăm articolul de față bateriilor. Mai precis vom vorbi despre dimensionarea bancurilor de acumulatori solari pentru ca aceștia să facă față zilelor ploioase sau de ninsoare, când panourile solare nu dispun de soare pentru a asigura aportul necesar de energie electrică.

Factorii care influențează dimensionarea bancurilor de acumulatori solari într-un sistem cu panouri solare fotovoltaice

În orice sistem fotovoltaic off-grid, bateriile sunt componente cheie, iar alegerea numărului și tipului de baterie potrivit sistemului respectiv influențează enorm randamentul kitului solar.

„Bateriile au un anumit număr de cicluri de încărcare. Ca să fie eficiente, ar însemna să le lași să se consume cât mai mult, și să le încarci la maximum. Iar când dimensionezi bancul de acumulatori trebuie să o faci în funcție de necesitate. Dacă se dimensionează după UPS, adică baterii doar pentru rezervă, îți socotești numărul de ore și vezi cât ai consumul pe oră, între două și maxim patru ore, pentru că nu se poate mai mult.

Acumulator cu plăci tubulare și acid Hoppecke 18 OPzS solar.power 3250

Acumulator cu plăci tubulare și acid Hoppecke 18 OPzS solar.power 3250

Pe de altă parte, dacă vrei să dimensionezi bancurile pentru sistemul solar de acasă, acest lucru se face în funcție de consumatori, însă nu mai mult de două zile”, spune Gabriel Boruga, inginer la solar-service.ro

 Iată câțiva factori importanți în dimensionarea bancurilor de acumulatori solari într-un sistem solar:

  • Conectarea bateriilor;
  • Conectarea acumulatorilor în paralel.

Pe lângă faptul că au tensiuni diferite, bateriile au și dimensiuni Ah (măsurate în amperi oră) care diferă. Conectarea acumulatorilor în paralel înseamnă, de fapt, mărirea capacității sistemului solar pe care îl dețineți.

Spre exemplu, dacă achiziționați o baterie de  12 V cu 220 Ah, după ce veți conecta bateria cu încă o baterie de același tip veți avea un sistem tot de 12 V, însă capacitatea bateriei va fi mărită la 440 Ah.

Bateriile solare OpzS 2280 Victron stocheaza cu succes energia eoliană sau solară

Bateriile solare OpzS 2280 Victron stocheaza cu succes energia eoliană sau solară

Conectarea acumulatorilor în serie

Conectarea bateriilor în serie, spre deosebire de legarea în paralel, permite mărirea tensiunii. Astfel, dacă legați două baterii de 12 V, veți obține un sistem de 24 V.

Consumul de energie

Consumul de energie e un alt aspect important în dimensionarea bancurilor de acumulatori. Pentru a stabili consumul de energie, trebuie să știți cât de multă energie consumați zilnic sau măcar săptămânal.

Poate pare dificil să măsori zi de zi cât curent se consumă în gospodărie, însă nu e chiar așa. Cel mai simplu e să aruncați o privire pe factura la electricitate și să estimați consumul zilnic în funcție de consumul lunar.

O altă modalitate prin care se poate calcula consumul de energie e să vă uitați cât consumă aparatele electrocasnice pe care le utilizați zilnic.

Autonomia energetică

Zilele de autonomie energetică sunt, de asemenea, foarte importante în dimensionarea bancurilor de acumulatori. La ce se referă zilele de autonomie energetică? Sunt zile în care sistemul solar nu poate genera energie pentru că vremea nu permite acest lucru, însă în casă consumul de energie nu este întrerupt.

Ei bine, pentru ca locuința să fie alimentată energetic și în zilele cu vreme rea, trebuie să vă gândiți și la acest aspect și să dimensionați bancurile de acumulatori corect, mai ales dacă în regiunea în care locuiți vremea nu e tocmai prietenoasă.

Cât avem voie să consumăm din baterie?

Să presupunem că am terminat cu dimensionarea acumulatorilor. Acum vine, inevitabil, următoarea întrebare: Cât avem voie să consumăm din baterii atunci când ele sunt încărcate? Toată energia sau doar o parte din ea?

„Bateriile, oricum, se consumă doar parțial. Ele niciodată nu pot fi consumate total deoarece ele ajung la o tensiune minimă sub care invertoarele nu pot să funcționeze. De obicei, se consumă în proporție de 70%. Dacă ai un sistem care nu folosește invertor poți să le consumi la maximum, până nu mai funcționează deloc”, precizează Gabriel Boruga.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (35 votes cast)
Dimensionarea bancurilor de acumulatori solari, 4.7 out of 5 based on 35 ratings
Solutie web oferita de BlackCode