Pași simpli spre o locuință eficientă energetic

Home » Sfaturi utile » Sisteme de energie alternativă » Pași simpli spre o locuință eficientă energetic

Cu toții ne dorim să trăim frumos, liniștiți, într-un cămin primitor. Mai mult, ne dorim ca locuința noastră să fie un loc în care să ne întoarcem cu drag, nu o povară.

De ce o povară? Ei bine, e de ajuns să ne gândim la prețurile la utilități – o grămadă de bani merg pe facturi, mai ales iarna – ca să ne dăm seama că suntem dependenți de serviciile unor companii care ne fac pur și simplu să tresărim atunci când ridică prețurile.

Cum am putea reduce această dependență? Ce ne stă în putere să facem pentru a ne bucura de o locuință eficientă energetic? Cum să trăim liniștiți, fără grija facturilor la gaze și la energie? Ce investiții am putea face pentru ca locuința noastră să-și producă singură energia, căldura și apa caldă necesară?

Sunt doar câteva dintre întrebările la care încercăm să răspundem în acest articol. Sigur, e foarte greu să facem subit investiții mari însă, pas cu pas, oricine se poate bucura de o locuință eficientă energetic și, poate într-o zi (atunci când injectarea energiei electrice în rețea va fi o realitate și în România, cum se întâmplă în țările europene), de o casă care face bani pentru noi.

Casă off grid eficientă energetic

Locuintă eficientă energetic off grid

Ce înseamnă o locuință eficientă energetic?

Dacă ar fi să-i dăm o definiție mai scorțoasă, eficiența energetică înseamnă “utilizarea unei cantități mai mici de energie, oferind totodată același nivel de performanță, confort și comoditate.” Desigur, există și alte definiții, însă cel mai bine am înțelege acest concept cu ajutorul unor exemple.

De pildă, atunci când înlocuim o fereastră veche, de lemn, cu una care folosește tehnologii eficiente energetic (geamurile termopane), pierderile de căldură din încăpere se reduc mult, astfel încât veți economisi energie electrică și gaz (dacă aveți centrală termică, aceasta nu va mai porni atât de des pe timp de iarnă, pentru că pierderile de căldură au scăzut).

Un alt exemplu: când înlocuiți frigiderul vechi sau mașina de spălat cu modele mai eficiente energetic, noile aparate vor oferi același serviciu, însă ele utilizează mai puțină energie. Acest lucru duce la economisirea banilor care merg pe factura de energie, și reduce cantitatea de gaze cu efect de seră din atmosferă.

De unde începem pentru a avea o locuință eficientă energetic?

După cum am spus la începutul articolului, nu vom face totul de azi pe mâine, ci vom lua pas cu pas fiecare lucru ce poate fi schimbat. Pentru început, e suficient să vedem care sunt acele lucruri mărunte ce pot aduce îmbunătățiri importante în locuința noastră:

  1. Luminile din casă și din exterior

Un pas important spre obținerea eficienței energetice e schimbarea becurilor tradiționale cu sisteme de iluminat care folosesc becuri economice de tip CFL (Compact Fluorescent Lamp). Un astfel de bec utilizează cu până la 75% mai puțină energie electrică și, mai mult, are o durată de viață mai mare.

Ele vin în multe opțiuni de luminozitate și tonuri de culoare, și se potrivesc la corpurile de iluminat standard.

Pentru iluminatul exterior, recomandăm sistemele care folosesc energie alternativă, și anume stâlpii fotovoltaici. Aceste sisteme folosesc LED-uri și panouri solare, și nu consumă putere pentru că își produc singure energia.

Curte iluminată cu energie solară

Curte iluminată cu energie solară

  1. Ferestre noi

Poate că nu ne dăm seama de acest lucru, însă ferestrele și ușile din sticlă reprezintă între 10 și 15% din factura la energie, dacă ne referim la pierderile de căldură.

Înlocuirea lor cu ferestre termopane reduce simțitor cererea de energie și îmbunătățește imediat confortul de acasă.

  1. O izolație mai bună

Încălzirea și răcirea locuinței însumează aproximativ 43% din toată energia pe care o consumăm. De aceea, o casă bine izolată înseamnă o casă cu pierderi minime de energie, implicit economie la facturi.

E de ajuns să începeți să verificați dacă există fisuri în uși, ferestre și pereți, și să încercați să faceți aceste reparații. Cu timpul, dacă este posibil, e recomandat să izolați toate camerele din locuință cu materiale care nu permit pierderile de energie.

  1. Sisteme de încălzire mai eficiente

O investiție într-un sistem de încălzire și răcire eficient, cum sunt pompele de căldură, vă va scuti de mulți bani în iernile grele. Cum funcționează ele? Aceste sisteme produc o mare parte din căldură (până la 75%), cu ajutorul aerului din mediul înconjurător, iar restul de 25% cu energie electrică.

Recomandăm un astfel de sistem deoarece el poate acoperi cererea de căldură din locuință în lunile geroase, și oferă totodată răcoare în lunile dogoritoare de vară. Bineînțeles, ele mai au și alte avantaje – nu au emisii dăunătoare mediului înconjurător, nu produc zgomot și sunt ușor de instalat și de folosit.

Kit solar termic cu boiler pentru casă

Kit solar termic cu panouri solare și boiler pentru reducerea cheltuielor la încălzire

  1. Apă caldă menajeră ieftină, în orice moment

O locuință eficientă energetic nu se poate lipsi de un sistem solar capabil să producă singur apa caldă menajeră, într-un mod ecologic și fără costuri.

Un kit solar termic poate acoperi nevoia de apă caldă menajeră din locuința dumneavoastră, astfel încât să aveți parte de ea non-stop, în timp ce facturile la energie se reduc mult, amortizarea investiției având loc în doar câțiva ani.

  1. Energie gratuită de la soare și vânt

Instalarea unor sisteme fotovoltaice sau eoliene (dacă locuiți într-o zonă cu vânt generos) e cel mai mare pas spre o locuință eficientă energetic. Și, deși ați putea avea impresia că un sistem solar rezidențial e o investiție mare din punct de vedere financiar, vestea bună e că panourile solare și echipamentele solare necesare într-un sistem s-au ieftinit foarte mult în ultimii ani, și prețurile continuă să scadă.

Dacă alegeți un sistem care acoperă până la 75% din necesarul energiei electrice din locuința dumneavoastră, economiile făcute se vor reflecta în scurt timp (un an de zile), în facturile la energia electrică.

Mai mult decât atât, la momentul în care se va face o lege în acest sens și în România, veți avea posibilitatea să vă legați la rețeaua națională și să vindeți surplusul de energie produs de sistemul dvs.

Sistem hibrid fotovoltaic cu eoliene

Sistem hibrid fotovoltaic și eolian pentru eficiența energetică în zonele cu vânt

De ce am alege energia curată pentru locuința noastră?

Astăzi, sursele regenerabile de energie reprezintă viitorul sectorului energetic. Tot mai mulți oameni încep să îmbrățișeze soluțiile curate, eficiente și ecologice. Începem să fim tot mai conștienți că nu putem să continuăm să distrugem mediul înconjurător (implicit sănătatea noastră și a celor din jur).

De asemenea, la nivel internațional, guvernele încearcă să reducă, la rândul lor, dependența de combustibilii fosili, investind totodată în tehnologii capabile să atenueze cât mai mult impactul nostru asupra mediului. Iar nouă ne stă în putere, prin alegerile pe care le facem, să trăim mai sănătos, mai curat.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (33 votes cast)
Pași simpli spre o locuință eficientă energetic, 4.6 out of 5 based on 33 ratings
Solutie web oferita de BlackCode