Turbinele eoliene mici pentru casă sau generatoarele eoliene pentru case – Tips & Tricks

Home » Sfaturi utile » Turbinele eoliene mici pentru casă sau generatoarele eoliene pentru case – Tips & Tricks

Turbinele eoliene mici pentru casă pot fi o soluție foarte avantajoasă atât pentru proprietarii care vor să își producă singuri energia electrică, cât și pentru cei aflați în zone izolate, unde nu există o rețea electrică. De asemenea, turbinele eoliene mici pentru casă pot fi combinate cu ușurință în sisteme hibride, alături de panouri solare fotovoltaice.

Generatoarele eoliene pentru case se bucură de popularitate și la noi în țară, dacă ne gândim la faptul că tot mai mulți proprietari de case/case de vacanță/cabane încep să investească în turbine eoliene mici. Totuși, sunt turbinele eoliene mici pentru casă potrivite pentru toată lumea?

Ca să aflăm mai multe despre turbinele eoliene mici pentru casă, am apelat la specialiști în generatoare eoliene pentru case, specialiști de la care am luat câteva sfaturi legate de condițiile în care e recomandată instalarea unei turbine eoliene mici, cum se montează aceasta și ce am putea face în plus pentru a avea parte de un sistem de energie regenerabilă eficient.

Componentele turbinelor eoliene mici pentru casă

Generatoare eoliene mici pentru casă

Turbine eoliene mici pentru casă

Un sistem eolian include o turbină eoliană montată pe un turn care îi permite un acces mai mare la vânturi puternice. În plus față de turbină și turn, sistemele eoliene mici necesită, de asemenea, și alte componente:

Propulsorul – un ventilator care convertește mișcarea de rotație în forța de reacție. Atunci când sistemul elimină sau accelerează masa într-o direcție, masa accelerată va genera o forță proporțională, însă opusă, în sistem.

Generatorul electric – este atașat propulsorului, putând fi alimentat de o rețea electrică sau de o baterie reîncărcabilă.

Cum instalăm o turbină eoliană mică?

Înainte să trecem la modul în care se instalează o turbină eoliană mică pentru casă, nu trebuie să uităm că instalarea generatorului eolian și punerea lui în funcțiune presupune cunoștințe de mecanică, dinamică, electricitate, electronică și, la fel de important, îndemânare. Astfel, recomandăm ca montajul să fie făcut de către un personal specializat.

 1. Atașați cele patru pale la rotorul metalic folosind cele 8 șuruburi M8 împreună cu șaibele lor.
 2. Strângeți toate cele 8 șuruburi, însă nu foarte strâns, pentru a permite ajustarea poziției palelor.
 3. Asigurați-vă că distanța dintre oricare două pale consecutive este egală.
 4. Repoziționați palele până când obțineți o poziționare echidistantă a acestora. Strângeți toate cele 8 șuruburi folosind o cheie de 13 și încă una pentru contră. Introduceți placa ABS în tija de aluminiu și strângeți cele două șuruburi.
 5. Prindeți celalalt capăt al tijei metalice pe generator folosind cele două șuruburi M6.
 6. Conectați firele/cablul de coborâre la generator; strângeți ferm cu o șurubelniță. Prindeți în scurt firele din celălalt capăt al cablului de coborâre pentru a frâna generatorul în timpul instalării.
 7. Montați generatorul pe stâlpul de susținere.
 8. Ridicați stâlpul și ancorați-l bine. Dacă stâlpul are 12 m. înălțime, ancorați-l la 6 m., 9 m. și 11 m.
 9. Folosiți cel puțin 4 ancore la fiecare nivel.
 10. Protejați turbina eoliană de fulgere cu un paratrăsnet.

Conectarea turbinei eoliene mici la acumulatori:

 1. Conectați cele două fire la acumulatori de 12V/24V.
 2. Respectați polaritatea: firul de plus (+) de la generator la borna de plus (+) a bateriei (roșie sau albastră) și firul de minus (-) de la generator la borna de minus (-).

Generatorul se poate conecta în serie cu un controler de încărcare solar, acesta fiind dotat cu un circuit electronic care limitează tensiunea spre acumulatori la 14.2V.

Turbinele eoliene mici pentru casă – Tips & Tricks

 • Pentru performanțe optime, înălțimea stâlpului trebuie să fie mai mare cu câțiva metri decât cel mai înalt obstacol din apropiere (casa).
 • Nu montați turbina eoliană mică direct pe casă sau pe acoperiș, pentru că veți avea probleme cu zgomotul. Pe lângă cel emanat de generatorul eolian, și acoperișul va face zgomot din cauza vibrațiilor.
 • Lungimea firelor/cablului de la generator la acumulatori trebuie să fie cât mai mică, ca să minimizăm pierderile de cablu.
 • Folosiți secțiuni cât mai mari ale conductorului, spre de exemplu 16mm2.
 • Acumulatorii pot să fie cu plumb sau, mult mai bine, cu gel (deep cycle). Cei “deep cycle” pot fi descărcați în general până la 10.5 V (>50% din capacitate), pe când cei normali de mașină pot fi descărcați în condiții de siguranță doar până la 12V (max. 25% din capacitate).
 • Evitați descărcarea acumulatorilor sub 11.5 V, doar dacă perioada cât stau descărcați este mai mică de câteva ore.
 • Ca să obțineți o tensiune de 220 V, aveți nevoie de un invertor conectat direct la bornele acumulatorilor.
 • Pe distanțe scurte (până în 50 m) puteți folosi direct tensiunea din baterii pentru a alimenta becuri economice sau becuri cu LED-uri de 12 V. Atenție! Tensiunea de 220 V de la invertor poate să fie sau nu în faza cu tensiunea rețelei publice. Prin urmare, folosiți circuit separat.
 • Majoritatea invertoarelor de puteri mici (sute de wați) disponibile în comerț nu produc o tensiune sinusoidală pură, ci una dreptunghiulară. Din acest motiv, nu toate aparatele/motoarele funcționează cu această tensiune (spre exemplu frigiderul sau alte aparate cu motor sincron/asincron).

Cum instalăm o turbină eoliană mică pentru casă în deplină siguranță?

Posibilele pericole la instalarea generatorului eolian pentru case:

 • Din cauza greutății, există pericolul ca stâlpul de susținere să cadă.
 • În funcție de înălțime și materialele folosite, stâlpul de susținere poate atrage fulgere.
 • Cablurile se pot supraîncălzi.
 • Bateriile pot să emane gaze toxice.
 • Rotorul (palele) poate cauza leziuni sau accidentări grave din cauza diametrului mare și a turației ridicate.
 • Stâlpul de susținere poate ceda și palele turate îl pot atinge, rupându-se în cele din urmă. Componentele rupte pot zbura în aer pe distanțe mari.
 • Datorită tensiunilor mici (12/24V), nu există pericolul de electrocutare. Cu toate acestea, evitați atingerea firelor și a părților metalice.
Cum aflu dacă zona în care locuiesc îmi permite să instalez un generator eolian pentru case?

Auzim foarte des, de la oamenii care ne sună să se intereseze de o turbină eoliană, că “vântul bate aici tot timpul”. Totuși, de cele mai multe ori, aceștia supraestimează viteza vântului din zona în care locuiesc.

Înainte să luați în considerare o investiție într-o turbină eoliană mică pentru casă, e foarte important să știți care e viteza anuală a vântului din zona dumneavoastră. De obicei, măsurarea vitezei vântului se face cu un anemometru plasat (pe o perioadă de 2-3 ani) la aceeași înălțime și locație unde urmează să fie instalată turbina eoliană.

Totuși, această variantă e costisitoare și nu e necesară la turbinele eoliene mici pentru casă, ci doar în cazul parcurilor eoliene. Pentru majoritatea dintre noi, modul cel mai economic (chiar gratuit) de a afla informații despre viteza medie a vântului este să accesăm o pagină de internet.

“Oricine poate afla viteza vântului din localitatea sa, dacă accesează site-ul weather24.com. Pentru ca o turbină eoliană să funcționeze optim, are nevoie de o viteză a vântului de 11 m/s, adică 40 km/h constant. Aceasta e viteza ideală dar, în unele cazuri, e rentabil și la 30 km/h. Fie că sunt folosite ca atare sau în sisteme hibride alături de panouri solare fotovoltaice, turbinele eoliene au nevoie de această viteză”, ne spune Robert Szabo, specialist solar-service.ro

Variante și modele de turbine eoliene mici pot fi găsite pe esolar.ro

De asemenea, un film cu instalarea unui sistem cu turbină eoliană mică poate fi văzut AICI.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (33 votes cast)
Turbinele eoliene mici pentru casă sau generatoarele eoliene pentru case – Tips & Tricks, 3.8 out of 5 based on 33 ratings
 • Marius

  Buna ziua!
  As dori sa ma informati daca o eoliana, sau o eoliana + panouri fotovoltaice pot sustine o centrala de incalzire pe curent electric. Mi-am facut casa iar in zona nu exista gaze naturale si cu lemnul va fi din ce in ce mai greu. Mentionez ca in zona bate vantul mai mereu, daca e nevoie va pot da si latitudinea si longitudinea.
  Multumesc anticipat.

  • Buna ziua,

   Nu recomandam alimentarea centralei electrice cu energie regenerabila. Orice tip de incalzire electrica consuma enorm pe perioada iernii iar sistemul trebuie supradimensionat foarte mult. Costurile pot ajunge si la 300.000euro fara TVA.

   Suntem la dispozitia Dvs.
   http://www.esolar.ro

 • Meteora Keops

  Buna ziua,

  Aveti vreo solutie pentru alimentarea unei pompe de caldura aer-apa+ sistem ventilatie cu recuperare de caldura+consumatori casnici(plita+cuptor+frigider+televizor+bec-uri, etc.)? In zona nu este gaz si caut solutii pentru alimentarea cu energie electrica.

  Multumesc anticipat!

  • Buna ziua,

   Va multumesc pentru interesul acordat produselor noastre. Pentru dimensionarea sistemului va rog sa ne declarati consumul de energie pe zi sau pe luna, consumul de varf instantaneu(cand pornesc toate electrocasnicele din casa) locatie exacta a casei. Este foarte important sa stim cati kWh consumati pe zi pentru a va dimensiona optim sistemul solar fotovoltaic.

   Suntem la dispozitia Dvs.
   http://www.esolar.ro

   • Meteora Keops

    Buna ziua,

    Si eu va multumesc pentru raspuns. Va rog sa-mi lasati o adresa de mail, unde sa va dau toate aceste detalii. Daca aveti un formular de calcul al energiei electrice consumate de diversi consumatori, m-ar ajuta foarte mult.

    Multumesc!

    • Adresa de email este info@esolar.ro

     • Meteora Keops

      Aveti mesaj pe e-mail. Verificati, va rog, si spam-ul. Multumesc!

 • Darius Stuparu

  Buna ziua,

  Nu sunt conectat la gaze iar incalzirea este pe aer conditionat cu inverter care merge si iarna la -18C.
  Casa are util 180 mp si este izolata cu polistiren grafitat de 10 cm grosime.

  Am masurat consumul maxim pe zi acum in luna martie 2018 cand a fost foarte frig afara (-18 C) si nu a depasit 70 KW pe zi (maxim 4 KW/ora consum in anumite intervale ale zilei).

  Vreau sa stiu daca o eoliana de 1KW (cca. 3 m diametrul palelor) poate sa imi reduca factura electrica avand in vedere faptul ca am casa construita la inceputul campului unde vantul bate destul de serios mai tot timpul (acum de exemplu am iesit afara si bate un vant usor vcare de abia il simt fata de ce sunt obisnuit de obicei iar verificand pe vremea.com am aflat ca viteza vantului e de 11 m/sec.)

  Astept un raspuns privind costurile unei astfel de investii,daca e rentabila si de asemenea informatii privind legislatia in domeniu (daca pot monta eoliana in curte, daca face mare zgomot, daca o pot conecta la reteaua electrica a casei ongrid).

  • Buna ziua,

   Va multumesc pentru interesul acordat produselor noastre.

   Alimentarea incalzirii electrice din surse regenerabile este exclus. Costurile vor fi colosale, depasind cu mult 150-200.000euro fara TVA.

   Suntem la dispozitia Dvs.

   • Darius Stuparu

    Buna ziua,

    Nu are cum sa coste atat, o turbina eoliana de 1KW car costa in jur de 2.700 de euro poate produce pe zi aici in zona unde locuiesc (la marginea campului) 20 KW, adica o productie de 500 sau 600 KW pe luna.

    costul cu invertorul si sistemul de baterii nu poate depasi suma de inca sa zicem 5.000 de euro.

    Un sistem eolian de doar 1 KW este mult mai ieftin decat un sistem solar care ar oferi 20 KW pe zi.

    Dvs. vorbiti probail de turbine eoiliene mari de 5 KW sau chiar mai mari care produc forte multa energie dar care nu sunt la indemana consumatorilor casnici.

    • Buna ziua,

     De unde ati dedus ca va produce eoliana de 1kW 20kWh pe zi? Aveti studiu de vant?

     Suntem la dispozitia Dvs.
     http://www.esolar.ro

     • Darius Stuparu

      Desigur ca nu am studiu de vant pentru ca nu am fost interesat sa il obtin pentru zona unde locuiesc deoarece nu stiu daca pot din pct. de vedere legal sa montez o astfel de turbina in curte.
      Cu toate acestea, nu dau link pentru ca e de la o firma concurenta care vinde acelasi lucru ca si dvs. insa in tabelul cu puterea emisa de turbina de 1 KW la diferite viteze ale vantului, arata ca la o viteza a vantului de doar 8 m/sec. turbina produce 19 KW/zi.

      Acum e o perioada cu vanturi slabe in zona noastra, dar si asa vantul bate cu cca. 11 m/sec. seara, iar in timpul zilei mult mai tare deoarece nu sunt obstacole cum ar fi pomi, case vecine, cladiri etc.

      Tin minte ca in 2016 cand am construit casa (constructia s-a intins din aprilie 2016 pana in octombrie 2016) era un vant atat de puternic in zona fata de vantul din cartierul unde traiam, ca pur si simplu aveam dureri de cap de fiecare data cand veneam la parcela de la curent.

      Acum locuiesc aici de 2 ani si m-am obisnuit dar toti care vin la noi in vizita nu vor sa prea stea pe afara tocmai din cauza vantului care li se pare destul de puternic.

     • Buna ziua,

      Ok, daca Dvs. stiti mai bine decat noi, haideti sa incepem. Va rog sa luati in calcul contractul in care vom scrie ca noi nu raspundem de eficienta sistemului sau productia de energie in acest caz.

      Daca Dvs. acceptati aceste conditii, maine ne putem apuca de lucru.

      Suntem la dispozitia Dvs.
      http://www.esolar.ro

 • Sabin Sandu

  Buna ziua. De ce acte si autorizații as avea nevoie pentru a instala o turbina eoliana in propria mea curte?

 • Cosmin

  Buna ziua! Daca am o eoliana de 2kw cu invertor si vreau sa o conectez direct la casa, fara baterii este posibil? Am doar consumatori casnici, sunt legat la retea, doar ca vreau sa scap de factura de la curent. Credeti ca este posibil sa consum din sursa proprie, atat timp cat produce curent si cand nu sa iau din retea? Cum as putea face asta? Sibby_cosmin@yahoo.com imi puteti scrie raspunsul aici. Va multumesc!

  • Buna ziua,

   1. Ati putea sa faceti un curs/o scoala de electrician in eoliene.
   2. Ati putea apela la serviciile unei firme specializate.
   3. Ati putea cumpara produs+servicii de la cineva care se pricepe in acest domeniu.

   Alte raspunsuri nu ne mai vin in minte in acest moment. O zi buna!

   http://www.esolar.ro

Solutie web oferita de BlackCode