Turbinele eoliene mici pentru casă sau generatoarele eoliene pentru case – Tips & Tricks

Home » Sfaturi utile » Turbinele eoliene mici pentru casă sau generatoarele eoliene pentru case – Tips & Tricks

Turbinele eoliene mici pentru casă pot fi o soluție foarte avantajoasă atât pentru proprietarii care vor să își producă singuri energia electrică, cât și pentru cei aflați în zone izolate, unde nu există o rețea electrică. De asemenea, turbinele eoliene mici pentru casă pot fi combinate cu ușurință în sisteme hibride, alături de panouri solare fotovoltaice.

Generatoarele eoliene pentru case se bucură de popularitate și la noi în țară, dacă ne gândim la faptul că tot mai mulți proprietari de case/case de vacanță/cabane încep să investească în turbine eoliene mici. Totuși, sunt turbinele eoliene mici pentru casă potrivite pentru toată lumea?

Ca să aflăm mai multe despre turbinele eoliene mici pentru casă, am apelat la specialiști în generatoare eoliene pentru case, specialiști de la care am luat câteva sfaturi legate de condițiile în care e recomandată instalarea unei turbine eoliene mici, cum se montează aceasta și ce am putea face în plus pentru a avea parte de un sistem de energie regenerabilă eficient.

Componentele turbinelor eoliene mici pentru casă

Generatoare eoliene mici pentru casă

Turbine eoliene mici pentru casă

Un sistem eolian include o turbină eoliană montată pe un turn care îi permite un acces mai mare la vânturi puternice. În plus față de turbină și turn, sistemele eoliene mici necesită, de asemenea, și alte componente:

Propulsorul – un ventilator care convertește mișcarea de rotație în forța de reacție. Atunci când sistemul elimină sau accelerează masa într-o direcție, masa accelerată va genera o forță proporțională, însă opusă, în sistem.

Generatorul electric – este atașat propulsorului, putând fi alimentat de o rețea electrică sau de o baterie reîncărcabilă.

Cum instalăm o turbină eoliană mică?

Înainte să trecem la modul în care se instalează o turbină eoliană mică pentru casă, nu trebuie să uităm că instalarea generatorului eolian și punerea lui în funcțiune presupune cunoștințe de mecanică, dinamică, electricitate, electronică și, la fel de important, îndemânare. Astfel, recomandăm ca montajul să fie făcut de către un personal specializat.

 1. Atașați cele patru pale la rotorul metalic folosind cele 8 șuruburi M8 împreună cu șaibele lor.
 2. Strângeți toate cele 8 șuruburi, însă nu foarte strâns, pentru a permite ajustarea poziției palelor.
 3. Asigurați-vă că distanța dintre oricare două pale consecutive este egală.
 4. Repoziționați palele până când obțineți o poziționare echidistantă a acestora. Strângeți toate cele 8 șuruburi folosind o cheie de 13 și încă una pentru contră. Introduceți placa ABS în tija de aluminiu și strângeți cele două șuruburi.
 5. Prindeți celalalt capăt al tijei metalice pe generator folosind cele două șuruburi M6.
 6. Conectați firele/cablul de coborâre la generator; strângeți ferm cu o șurubelniță. Prindeți în scurt firele din celălalt capăt al cablului de coborâre pentru a frâna generatorul în timpul instalării.
 7. Montați generatorul pe stâlpul de susținere.
 8. Ridicați stâlpul și ancorați-l bine. Dacă stâlpul are 12 m. înălțime, ancorați-l la 6 m., 9 m. și 11 m.
 9. Folosiți cel puțin 4 ancore la fiecare nivel.
 10. Protejați turbina eoliană de fulgere cu un paratrăsnet.

Conectarea turbinei eoliene mici la acumulatori:

 1. Conectați cele două fire la acumulatori de 12V/24V.
 2. Respectați polaritatea: firul de plus (+) de la generator la borna de plus (+) a bateriei (roșie sau albastră) și firul de minus (-) de la generator la borna de minus (-).

Generatorul se poate conecta în serie cu un controler de încărcare solar, acesta fiind dotat cu un circuit electronic care limitează tensiunea spre acumulatori la 14.2V.

Turbinele eoliene mici pentru casă – Tips & Tricks

 • Pentru performanțe optime, înălțimea stâlpului trebuie să fie mai mare cu câțiva metri decât cel mai înalt obstacol din apropiere (casa).
 • Nu montați turbina eoliană mică direct pe casă sau pe acoperiș, pentru că veți avea probleme cu zgomotul. Pe lângă cel emanat de generatorul eolian, și acoperișul va face zgomot din cauza vibrațiilor.
 • Lungimea firelor/cablului de la generator la acumulatori trebuie să fie cât mai mică, ca să minimizăm pierderile de cablu.
 • Folosiți secțiuni cât mai mari ale conductorului, spre de exemplu 16mm2.
 • Acumulatorii pot să fie cu plumb sau, mult mai bine, cu gel (deep cycle). Cei “deep cycle” pot fi descărcați în general până la 10.5 V (>50% din capacitate), pe când cei normali de mașină pot fi descărcați în condiții de siguranță doar până la 12V (max. 25% din capacitate).
 • Evitați descărcarea acumulatorilor sub 11.5 V, doar dacă perioada cât stau descărcați este mai mică de câteva ore.
 • Ca să obțineți o tensiune de 220 V, aveți nevoie de un invertor conectat direct la bornele acumulatorilor.
 • Pe distanțe scurte (până în 50 m) puteți folosi direct tensiunea din baterii pentru a alimenta becuri economice sau becuri cu LED-uri de 12 V. Atenție! Tensiunea de 220 V de la invertor poate să fie sau nu în faza cu tensiunea rețelei publice. Prin urmare, folosiți circuit separat.
 • Majoritatea invertoarelor de puteri mici (sute de wați) disponibile în comerț nu produc o tensiune sinusoidală pură, ci una dreptunghiulară. Din acest motiv, nu toate aparatele/motoarele funcționează cu această tensiune (spre exemplu frigiderul sau alte aparate cu motor sincron/asincron).

Cum instalăm o turbină eoliană mică pentru casă în deplină siguranță?

Posibilele pericole la instalarea generatorului eolian pentru case:

 • Din cauza greutății, există pericolul ca stâlpul de susținere să cadă.
 • În funcție de înălțime și materialele folosite, stâlpul de susținere poate atrage fulgere.
 • Cablurile se pot supraîncălzi.
 • Bateriile pot să emane gaze toxice.
 • Rotorul (palele) poate cauza leziuni sau accidentări grave din cauza diametrului mare și a turației ridicate.
 • Stâlpul de susținere poate ceda și palele turate îl pot atinge, rupându-se în cele din urmă. Componentele rupte pot zbura în aer pe distanțe mari.
 • Datorită tensiunilor mici (12/24V), nu există pericolul de electrocutare. Cu toate acestea, evitați atingerea firelor și a părților metalice.
Cum aflu dacă zona în care locuiesc îmi permite să instalez un generator eolian pentru case?

Auzim foarte des, de la oamenii care ne sună să se intereseze de o turbină eoliană, că “vântul bate aici tot timpul”. Totuși, de cele mai multe ori, aceștia supraestimează viteza vântului din zona în care locuiesc.

Înainte să luați în considerare o investiție într-o turbină eoliană mică pentru casă, e foarte important să știți care e viteza anuală a vântului din zona dumneavoastră. De obicei, măsurarea vitezei vântului se face cu un anemometru plasat (pe o perioadă de 2-3 ani) la aceeași înălțime și locație unde urmează să fie instalată turbina eoliană.

Totuși, această variantă e costisitoare și nu e necesară la turbinele eoliene mici pentru casă, ci doar în cazul parcurilor eoliene. Pentru majoritatea dintre noi, modul cel mai economic (chiar gratuit) de a afla informații despre viteza medie a vântului este să accesăm o pagină de internet.

“Oricine poate afla viteza vântului din localitatea sa, dacă accesează site-ul weather24.com. Pentru ca o turbină eoliană să funcționeze optim, are nevoie de o viteză a vântului de 11 m/s, adică 40 km/h constant. Aceasta e viteza ideală dar, în unele cazuri, e rentabil și la 30 km/h. Fie că sunt folosite ca atare sau în sisteme hibride alături de panouri solare fotovoltaice, turbinele eoliene au nevoie de această viteză”, ne spune Robert Szabo, specialist solar-service.ro

Variante și modele de turbine eoliene mici pot fi găsite pe esolar.ro

De asemenea, un film cu instalarea unui sistem cu turbină eoliană mică poate fi văzut AICI.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (37 votes cast)
Turbinele eoliene mici pentru casă sau generatoarele eoliene pentru case – Tips & Tricks, 3.8 out of 5 based on 37 ratings
Solutie web oferita de BlackCode