Cazanele cu ardere pe lemne – o modalitate eficientă și sigură de încălzire a locuinței?

Home » Sfaturi utile » Centrale termice » Cazanele cu ardere pe lemne – o modalitate eficientă și sigură de încălzire a locuinței?
Cazane cu ardere pe lemne pentru încălzirea locuinței

Cazane cu ardere pe lemne pentru încălzirea locuinței

Toate sistemele rezidențiale de încălzire ar trebui să aibă următoarele calități: să fie eficiente, sigure și ecologice. Cazanele cu ardere pe lemne îndeplinesc toate aceste condiții, plus că sunt concepute în așa fel încât să furnizeze căldură sigură și sănătoasă, fără cheltuieli mari la încălzire.

Pentru a arde în mod corespunzător lemnele, flacăra trebuie să aibă o temperatură de peste 600 de grade Celsius. Temperaturile mari previn depunerile de pe de pereții spațiului de ardere, iar căldura produsă de aceste temperaturi ridicate este stocată în cazan și apoi trimisă ușor și uniform în încăpere, sub formă de căldură radiantă.

Ce face încălzirea pe lemne diferită de toate celelalte modalități de încălzire?

Lemnul a fost dintotdeauna o resursă importantă de energie, el devenind în prezent mai mult decât necesar având în vedere prețul actual al gazelor. Dacă în trecut lemnul era o sursă de încălzire a celor care locuiesc în zonele rurale, acum tot mai mulți români recurg la el indiferent de mediul în care trăiesc.

De ce se întâmplă acest lucru? E simplu. Spre exemplu, aproximativ 1000 kg de lemne (aici depinde și de umiditatea lemnului) costă aproximativ 320 de lei fără TVA. Lemne ce ne pot ține câteva luni de zile, în timp ce factura la gaze într-o singură lună ajunge la câteva sute de lei.

Cazane cu ardere pe lemne pentru încălzirea locuinței

Cazane pe lemne, modalitate ieftină de încălzire a locuinței

Astfel, lemnul de foc pentru încălzirea locuinței este o resursă de energie autohtonă, din surse regenerabile, o resursă care ajută familiile să economisească bani în iernile grele.

Gândiți-vă că un cazan cu ardere pe lemne e ca o stâncă mare, caldă, într-o casă. Pentru că dau căldură radiantă în mod direct, cazanele pe lemne asigură o gamă mai largă de temperatură a aerului. E ca și cum am sta afară într-o zi însorită, având acel sentiment de bine pe care corpul nostru îl recunoaște intuitiv. Doar lemnele pot oferi această căldură plăcută, relaxantă.

În plus față de aceste beneficii, un avantaj al utilizării lemnului drept combustibil pentru încălzire este faptul că este suficient de flexibilă, permițându-vă să îl folosiți sub mai multe forme.

Peleții din lemn permit, astăzi, o dezvoltare impresionantă în utilizarea lemnului pentru încălzire, însă mai aveți și alte opțiuni. Spre exemplu, puteți găti pe o sobă cu lemne, metoda de preparare preferată a celor mai mulți oameni care au încercat.

Lemnul este un combustibil cu multe avantaje – economisirea banilor, flexibilitate, siguranță, căldură de calitate și utilizarea unei resurse ecologice.

Eficiența cazanelor pe lemne moderne vs. cazanele vechi

Cazane cu ardere pe lemne pentru încălzirea locuinței

Cazane cu ardere pe lemne eficiente

Diferența de eficiență între sobele vechi și modelele avansate de cazane cu ardere pe lemne poate fi observată imediat ce ați trecut la noul sistem de încălzire. Modelele noi de cazane nu au emisii și, la fel de important, sunt construite în așa fel încât să reducă consumul de lemne de foc.

Noua tehnologie, are, de asemenea, potențialul de a crește numărul de case care pot fi încălzite cu lemne. În locuințele moderne, mai ales cele proiectate cu eficiența energetică în minte, un astfel de sistem de încălzire se potrivește perfect. Să nu mai vorbim de casele de vacanță sau cabanele izolate, unde lemnul e cea mai bună și cea mai accesibilă sursă de încălzire.

Cum alegem lemnele pentru foc?

Lemnele de foc disponibile pe piață sunt aproape în întregime nereglementate, în sensul că nu există un control al calității și a prețurilor. Un cumpărător neexperimentat care nu cunoaște speciile de arbori și calitatea lemnelor nu poate fi în măsură să judece produsul în funcție de calitate-preț.

Una dintre cele mai mari greșeli e să comandați lemne de foc prin telefon sau pe internet, fără să vedeți mai întâi lemnele pe care urmează să le cumpărați. Vă puteți trezi cu ele ude, verzi sau cu o cantitate mai mică față de ce ați comandat.

Numai prin experiență putem ajunge să judecăm în mod corect raportul calitate-preț al lemnelor de foc. Ce presupune experiența? Ea înseamnă cunoștințe privind tipurile de arbori, densitatea lemnului, dimensiunile lui și umiditatea acestuia. Din acest motiv, dacă aveți îndoieli că veți face o afacere bună cu vânzătorul, apelați la un prieten care se pricepe la aceste lucruri.

Cum alegem tipul și dimensiunea sistemului de încălzire pe lemne?

Fie că vorbim de cazane cu ardere pe lemne, șeminee sau cazane cu gazeificare pe lemne, alegerea sistemului de încălzire e relativ ușoară, iar investiția merită din plin. Orice ați alege, nu investiți în sisteme ieftine, de o calitate îndoielnică. Mizați mereu pe calitate!

Tipul și dimensiunea sistemului de încălzire potrivit pentru locuința dumneavoastră se aleg în funcție de cerințele de încălzire, iar aceste lucruri pot fi măsurate. Cel mai bine e să consultați un specialist pentru această dimensionare, el vă poate proiecta un sistem care se potrivește perfect locuinței.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (13 votes cast)
Cazanele cu ardere pe lemne - o modalitate eficientă și sigură de încălzire a locuinței?, 4.7 out of 5 based on 13 ratings
Solutie web oferita de BlackCode