Iată 5 sfaturi importante de la un producător de panouri solare

Home » Sfaturi utile » Instalații panouri solare » Iată 5 sfaturi importante de la un producător de panouri solare

Jurgen Matthias, Regional Manager Eastern Europe la Idella Srl – unul dintre cei mai seriosi producători de panouri solare, ne-a dezvăluit câteva informații și sfaturi importante legate de panourile solare.

Din discuția avută, am selectat cele mai utile sfaturi pentru dumneavoastră, în speranța că veți face alegeri inspirate legate de achiziționarea sistemului fotovoltaic, montajul și mentenanța acestuia:

Montaj panouri solare fotovoltaice

Montaj panouri solare fotovoltaice

1. Ce înseamnă de fapt eficiența unui panou solar?

Potrivit lui Jurgen Matthias, „sunt puțini cei care știu de fapt ce vând, ce fac sau ce înseamnă tehnologia PV. Doar un exemplu: toată lumea vorbește despre eficiența modulelor, dar eficiența modulelor nu înseamnă absolut nimic. Eficiența unui modul PV este puterea instalată în comparație cu metru pătrat. Deci, avem 100% randament doar dacă avem un kilowatt per metru pătrat. Asta-i tot!

Oamenii au impresia că un panou solar cu un randament de 30% este mai bun și că va produce mai multă energie față de un panou fotovoltaic cu un randament de 17%. Nu e chiar așa. Înseamnă că voi folosi un spațiu mai mare pentru a instala această putere, dar dacă modulul este de calitate mai bună, modulul cu un randament mai mic va produce la fel de multă energie dacă corespunde puterii instalate. Acest lucru înseamnă kilowatt-oră per kilowatt în orele de vârf. Până acum, aș spune lucrurile se schimbă, însă multor oameni din industrie, inclusiv tehnicieni le pasă doar de preț per watt în orele de vârf. Asta e tot ce știu. Nu știu nimic altceva, ceea ce e foarte trist, până la urmă.

2. Majoritatea panourilor solare au certificări care nu valorează nimic!

Panou solar fotovoltaic Idella

Panou solar fotovoltaic Idella

Am putea avea impresia că un panou solar care ne este livrat cu o mulțime de documente nu poate fi un produs de proastă calitate. Din păcate, cele mai multe astfel de documente se dovedesc a fi doar niște hârtii. Iată cum stau lucrurile în realitate și de ce se întâmplă acest lucru:

„Problema principală a industriei este că trebuie să facă ceva cu pragul intrării în producție, în special pentru modulele fotovoltaice, pentru că e foarte, foarte scăzut (…) Standardele IEC care testează modulele astfel încât să poată fi vândute pe piață sunt atât de mici încât oricine poate face un panou solar. Îți trebuie câteva celule fotovoltaice pe care le poți lipi cu o gumă de mestecat sau cu orice altceva și ai făcut câteva panouri. Le trimiți spre certificare și da, 50% dintre ele vor trece testul!”

Soluția care vă ferește de panouri solare cu astfel de certificări? Informați-vă! Unele companii, inclusiv Idella, au propriile sisteme de testare, mult mai dure decât standardele IEC.

3. Datele din teren sunt singurele care contează!

Să presupunem că intenționați să investiți într-un parc fotovoltaic. Aveți banii, tot ce trebuie să faceți în continuare e să alegeți compania de la care urmează să cumpărați panourile solare și toate echipamentele necesare pentru funcționarea centralei.

Pe ce criterii veți alege produsele? Expertul în panouri solare ne sugerează, cu exemple, cum să nu procedăm în alegerea lor:

„Am repetat asta de atâtea ori, în special pentru marii investitori, dar și pentru cei care au investit în instalații mici. Exemplu: Vreau să cumpăr o mașină, așa că am merg la primul salon auto, apoi la alt salon auto, citesc articole pe internet, îl întreb și pe vecinul meu ce părere are despre mașina cutare, merg la un test drive și spun «ok, vreau diesel, vreau benzina, vreau tipul acesta de securitate», și așa mai departe. E un proces care durează între trei și șase luni, probabil un an, și fac o investiție de 15-20.000 de euro.

În schimb, când vine vorba de instalații fotovoltaice mari, în care investești milioane de euro, iei decizia după ce ai văzut o foaie cu date de la producător și un fișier Excel de la contabilă. Pur și simplu nu înțeleg! Investești un milion de euro și spui «aleg cele mai ieftine materiale, ce bine arată fișierul Excel… Gata, recuperez investiția în patru ani!» Dar apoi apar problemele, se sparg panourile, se strică invertorul, structurile de montaj devin șubrede, și începi să bagi alți bani în instalație.

Deci, vorbim despre o decizie importantă, de o investiție pe care o facem în funcție de niște rezultate găsite pe Google și o foaie cu date. E absolut ridicol! Dar asta e situația. Le spun mereu clienților mei — singurul lucru care contează cu adevărat sunt datele reale. Nimic altceva!.”

Instalație panouri fotovoltaice

Instalație panouri fotovoltaice

4. Nu cumpărați panouri solare ieftine!

Dacă sunați la un magazin de panouri solare profesionist și veți auzi „ne pare rău, noi nu lucrăm cu produse chinezești”, nu vă grăbiți să închideți telefonul. Să nu credeți că vor să vă convingă să cumpărați produse scumpe, pentru că ei vor pur și simplu să vă ofere produse de calitate, durabile. Plus că, în orice companie serioasă, instalatorul va refuza din start să lucreze cu produse de o calitate îndoielnică. Iată ce spune Jurgen Matthias:

„E valabil pentru tot, indiferent de ce ai cumpăra: nu apela la cele mai ieftine produse! Ascultă de inginer, de ceea ce îți spune, și informează-te. Nu trebuie să te bazezi date, pe o bucată de hârtie. Întreabă oamenii din jurul tău. Sunt atât de multe forumuri despre PV pe internet, atât de multe măsurători care se pot face, dar mai ales ascultă de profesioniști. Aceasta e treaba lor, să te ajute cu tot ce ai nevoie.

Dacă mă duc la un doctor, n-o să-i spun medicului meu cum să mă trateze, pentru că el a studiat ani și ani cum să o facă. Deci, fiți foarte atenți cui îi încredințați montajul. Verificați firma înainte!”

5. Alegeți, pentru montaj, o firmă profesionistă!

Pentru ca sistemul solar fotovoltaic sau sistemul solar termic să funcționeze fără probleme ani și ani, calitatea produselor nu e singurul factor important, ci și montajul:

„Mai ales în industria PV, o companie profesionistă se luptă cu firmele noi care intră pe piață și ies imediat ce se termină boom-ul. (…) Există companii care au angajați în construcții, instalatori, brutari și așa mai departe. Ei bine, toți au montat la un moment dat un sistem PV, pentru că au avut impresia că este foarte ușor, că n-o fi știință nucleară. Și uite așa multe companii care nu au nici o treabă cu industria PV au făcut montaje cât timp cererea a fost foarte mare.

Acum, firmele respective nu mai există, s-au întors în construcții, în brutării sau orice altceva, iar clientul care i-a ales pentru montaj trebuie apeleze de data acesta la o firmă specializată pentru a repara daunele făcute.

Când instalarea a fost făcută, a spus că firmele profesionale sunt prea scumpe, mergând pe idea «Cunosc un tip, se va ocupa el de montaj». Și, după doar un an, instalația începe să se strice și te duci la solar-service.ro sau la o altă firmă profesionistă și spui “te rog, ajută-mă cu asta.”

Și ei trebuie să pornească de la zero, pentru că ai cumpărat invertorul de undeva, panourile din alt loc, astfel încât totul devine de două ori mai scump.

E ca și cum mi-aș duce mașina la un tip neprofesionist, el schimbă ceva, moare motorul și va trebui să merg la un atelier specializat să-l repare.”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (37 votes cast)
Iată 5 sfaturi importante de la un producător de panouri solare, 3.7 out of 5 based on 37 ratings
Solutie web oferita de BlackCode