Instalatori de panouri solare incompetenți – cum îi evităm?

Home » Sfaturi utile » Instalații panouri solare » Instalatori de panouri solare incompetenți – cum îi evităm?

Cererea foarte mare de instalații panouri solare de acum câțiva ani a avut un efect prejudicios asupra instalatorilor de panouri solare competenți, după ce a început să apară pe piață inși care n-au nici o legătură cu sistemele solare, însă au devenit peste noapte instalatori solari doar pentru a face un ban în plus.

Instalații panouri solare termice

Instalații panouri solare termice

Clienții, la rândul lor, vor să economisească bani și apelează la instalatorii falși pentru montarea kiturilor solare, fără să conteze că au făcut o investiție importantă în produse de calitate.

Urmările? Componente arse sau distruse, panouri solare furate (pentru că nu au fost prinse cum trebuie) și multe alte nereguli ce puteau fi evitate. Cu alte cuvinte, o instalație de panouri solare compromisă.

Ce trebuie să faceți pentru a nu vă confrunta niciodată cu asemenea probleme? Ei bine, cel mai important lucru este să fiți informați.

Suntem sunați constant de către oameni care au încredințat lucrări unor inși care, prin minciuni și tactici de vânzări dezonorante, au profitat de ei doar ca să obțină un ban în plus.

Instalatori de panouri solare incompetenți – ce întrebări trebuie să punem înainte să încredințăm o lucrare?

Pentru mai multă precauție în momentul alegerii unui instalator solar, am selectat pentru dumneavoastră cele mai importante întrebări care trebuie puse înainte de a lua o decizie finală:

Aveți licență de funcționare/acreditare/instruire?

În ţările europene unde piaţa panourilor fotovoltaice se află încă în procesul de dezvoltare, schemele de acreditare pentru instalatorii de panouri solare sunt extrem de puține și, în unele cazuri, inexistente.

În schimb, în țări ca Germania, Italia sau Spania, unde piața PV e solidă, aceste acreditări sunt foarte diverse însă, din păcate, nu sunt recunoscute și în alte state din Uniunea Europeană.

În România, firmele ce comercializează echipamentele necesare montării unei instalaţii fotovoltaice realizează şi proiectul tehnic. Companiile serioase asigură şi cursuri de scurta durată, la sediul firmei sau direct la producător, pentru specializarea personalului, inclusiv specializarea instalatorului PV.

Chiar dacă piața fotovoltaică din România se numără printre cele aflate încă la început, iar acreditările sunt obținute doar prin programe speciale sau schimburi de experiență în străinătate, trebuie să vă asigurați că instalatorul de panouri solare cu care vă aflați în discuții are următoarele calități:

Potrivit normelor europene, instalatorul de fotovoltaice trebuie să fi dobândit aptitudini mecanice şi electrice şi să fie capabil să lucreze cu instrumente electrice și scule de mână pentru asamblarea şi fixarea componentelor.

Totodată, el trebuie să stăpânească noțiunile electrice şi cele ale matematicii de bază. Un alt lucru esențial este atenția la detalii, pentru că realizarea unei instalaţii necesită citirea schemelor şi a instrucţiunilor.

Mai simplu spus, instalatorul de componente fotovoltaice trebuie:

  • să aibă diplomă de bacalaureat;
  • să fie capabil să realizeze calcule aritmetice simple;
  • să dețină o calificare în domeniul electric sau o diplomă de inginer.

Îmi puteți arăta și alte sisteme similare cu al meu, kituri pe care le-ați instalat în trecut?

Nu vă bazați niciodată pe informații care nu pot fi verificate. Un instalator nepriceput va turui despre lucrări în toată țara, despre clienți extrem de mulțumiți și câte și mai câte, doar ca să vă intre sub piele. Cereți dovezi! Și, dacă se poate, nu vă sfiiți să întrebați și despre un număr de contact al unui client (desigur, dacă acesta este de acord) care a apelat la aceeași firmă.

Pont: instalatorii de la solar-service.ro vă pun la dispoziție numeroase materiale video din timpul montajelor, informații și, în plus, mărturii de la clienți.

Cum va fi menținut sistemul PV?

Instalații panouri fotovoltaice

Instalații panouri fotovoltaice de calitate

Un sistem PV ar trebui să funcționeze, cu mici întrețineri, până la 25 sau chiar 30 de ani, dacă ați ales echipamente de calitate. Panourile solare trebuie curățate de praf și alte depuneri, iar sistemul electric și cablajul necesită inspecții periodice. Cereți informații despre aceste aspecte. În unele cazuri, instalatorii de panouri solare pun la dispoziție și astfel de lucrări de mentenanță.

Acestea sunt cele trei întrebări deosebit de importante pentru clienți. Iată și alte întrebări care pot fi puse înainte de contractarea instalatorului PV:

  1. Când a fost înființată compania dvs. și câte lucrări ați avut până în prezent?
  2. Cât timp durează lucrările?
  3. Ce garanții au componentele sistemului/sistemul ca întreg?
  4. Este acoperișul casei mele suficient de rezistent pentru durata de viață a sistemului solar (25-30 de ani)? Trebuie să fac unele modificări în prealabil?
  5. Sunteți în măsură să acoperiți toate cerințele legate de sistem (proiectul tehnic, montarea și punerea în funcțiune)?
  6. Cum pot monitoriza performanța sistemului?
  7. În ce condiții am parte de reduceri de costuri?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (37 votes cast)
Instalatori de panouri solare incompetenți – cum îi evităm?, 4.5 out of 5 based on 37 ratings
Solutie web oferita de BlackCode