Boilerele solare, o sursa de apă caldă sigură, necostisitoare şi fără bătaie de cap

17

O idee veche pentru o invenţie relativ nouă

Puţini sunt acei care nu au auzit încă de proprietăţile termice ale energiei solare. Această energie neconvenţională a fost utilizată încă din antichitate. Legenda spune că atunci, Arhimede a folosit razele solare pentru a incendia flota romană. Cu toate că energia solară a început apoi să fie utilizată în scopuri mai pacifiste, abia în zilele noastre, prin anii 1900, a fost inventat primul boiler solar, o alternativă la boilerul convenţional, de către Charles Greely Abbot.

Boilere solare PV tuburi vidate

Boilere solare PV tuburi vidate

Motivele pentru care oamenii aleg energia verde variază. Unii aleg să facă acest lucru pentru avantajele economice, iar alţi pentru proprietatea de a nu dăuna mediului înconjurător, dacă tot prinde contur din ce în ce mai mare curentul ecofriendly. La fel ca şi apa sau vântul, soarele este un tip de energie care nu dăunează mediului, fiind o energie sustenabilă, regenerabilă, fără emisii dăunătoare. În ceea ce priveşte avantajele economice, un boiler solar poate obţine economii anuale de până la 50%. În plus, cei care aleg boilerele solare nu mai sunt dependenţi de creşterea preţului la gaz, ţiţei sau petrol, aşa că factura la gaz nu li se va dubla peste noapte.

Unicul dezavantaj este faptul că aceste sisteme de încălzire a apei nu pot fi folosite pe tot parcursul anului, adică atunci când nu este soare, cu precădere toamna şi iarna. De aceea este necesar un sistem de rezervă.

Cum funcţionează mai exact un sistem solar de încălzire a apei?

Pentru a beneficia de încălzirea pe boiler solar este nevoie de un set de panouri solare cu boiler termoelectric. Acest set face parte dintr-un sistem ce utilizează panouri solare, numite colectori. Aceştia colectează căldura emisă de soare şi o folosesc pentru a încălzi apa stocată într-un boiler solar. Iar apoi, boilerul încălzeşte apa până la temperatura dorită.

Boilerele solare moderne deţin sisteme de control electronice ce oferă o gamă largă a funcţionalităţii, cum ar fi modificarea setărilor ce controlează sistemul, interacţiunea cu un sistem electric sau bazat pe gaz a încălzirii apei, funcţii de siguranţă, acces via telecomandă şi, bineînţeles, citirea temperaturii ambientale.

Întreţinerea unui sistem solar de încălzire a apei

Cu toate că întreţinerea unui astfel de sistem nu dă mari bătăi de cap, ea nu trebuie ignorată. Pentru a evita orice surpriză, este foarte important ca sistemul să fie verificat chiar şi de către deţinător din când în când. Cel mai important lucru de verificat este scurgerea de antigel. De menţionat este faptul că antigelul este bazat pe glycol. După ce se încălzeşte cu ajutorul panoului, glycolul este trimis la boiler, unde căldura sa este transferată apei potabile. Aceste instalatii solare indirecte redau protecţie faţă de îngheţ dar şi faţă de supraîncălzire.

Ce trebuie să faci pentru a deveni un utilizator de boiler solar?

  • Verifică dacă ai suficient loc pe acoperiş

Pentru a instala cum se cuvine un sistem de încălzire a apei pe bază de panouri solare, este nevoie de câţiva metri pătraţi disponibili pe acoperişul locuinţei, în funcţie de dimensiunea sistemului. Atenţie, locul respectiv trebuie să îndeplinească nişte condiţii. Acesta trebuie să fie îndreptat înspre sud, iar raza soarelui trebuie să bată dinspre est înspre vest. Bineînţeles, locul trebuie să primească lumină solară directă pe parcursul zilei.

  • Verifică dacă ai loc pentru un cilindru mai mare sau chiar pentru unul în plus, pentru apă caldă

Va fi necesară înlocuirea sau adăugarea la cilindrul existent a unui cilindru ce conţine o serpentină pentru încălzire solară.

  • Este boilerul tău compatibil cu un sistem de încălzire solară?

Chiar dacă majoritatea boilerelor sunt compatibile cu sistemul solar de încălzire, există câteva care nu sunt, precum boilerele combi. În acest caz cel mai bine este să te consulţi cu un instalator care îţi va spune dacă trebuie sau nu să îţi achiziţionezi întreg setul de panouri solare plus boiler.

Mai multe informații despre aceste produse găsiți pe esolar.ro

Share.

17 comentarii

  1. Buna ziua.Intrebarea mea este urm. /panoul f.v. de 240w se poate folosi la un sistem de 12v. sau este recomandat numai la sistem de 24v?

  2. Florin Sirbu on

    Buna ziua ! Un pret ptr o rulota cu frigider normal de casa la 220 ( panouri si acumulatori 24 v )…..in rest are leduri si cas auto la 12 v

Lasa un raspuns