Regulatoarele de încărcare a bateriilor, un plus de siguranţă pentru sistemele solare

0

Dacă plănuiţi să vă instalaţi un sistem solar de sine stătător, trebuie să ştiţi că orice sistem solar cu baterii care se respectă are în componenţa lui şi un controller, sau regulator de încărcare a bateriilor. De ce? Pentru că scopul unui controller este acela de a regla puterea pe care sistemul o produce. Probabil că ştiţi deja că supraîncărcarea bateriilor are ca efect minimal reducerea duratei de viaţă a bateriei şi ca efect maximal, afectarea funcţionării ei până în punctul în care nu mai poate fi folosită. Dar aceste lucruri pot fi evitate chiar şi cu ajutorul a celui mai simplu model de controller.

Regulatoare de încărcare a bateriilor

Regulatoare de încărcare a bateriilor

Regulatoare de încărcare a bateriilor

Un regulator de bază poate monitoriza voltajul bateriei şi poate deschide circuitul şi să oprească încărcarea atunci când voltajul bateriei se ridică la un anumit nivel. Chiar şi modelele mai vechi pot opri puterea care merge înspre baterii , cu ajutorul unui comutator mecanic. Modelele de regulatoare electrice mai noi folosesc PWM pentru a reduce încet cantitatea de putere transmisă către baterii, pe măsură ce bateriile sunt din ce în ce mai încărcate sau aproape de a fi încărcate complet. În acest fel, bateriile pot fi încărcate complet fără a avea o tensiune prea mare, iar durata lor de viaţă se măreşte.

Există şi modele de regulatoare care transformă voltajul în amperaj, fapt ce prezintă o multitudine de avantaje. Majoritatea sistemelor solare folosesc baterii de 12 volţi, precum cele din maşini. Panourile solare pot transmite mult mai mult voltaj decât este necesar. Pentru încărcarea bateriilor. Transformând voltajul în exces în amperi, voltajul poate fi ţinut la un nivel optim, iar timpul necesar pentru încărcare scade. În acest fel se optimizează şi funcţionarea sistemului.

Alte avantaje ale utilizării regulatoarelor de încărcare pentru baterii

Tot cu ajutorul regulatoarelor se poate controla pierderea de putere. Voltajul mai mic transmis de cablul ce conectează bateriile de sistemul solar, poate duce la mari pierderi de putere. Însă cu ajutorul regulatorului, se permite utilizarea unui voltaj mai mare în cablu, fapt ce reduce pierderile de energie. Voltajul în exces este transformat în amperi.

Un alt avantajul regulatorului este prevenirea fluxului inversat. Noaptea, când panourile solare nu generează curent, curentul poate să se scurgă din baterii. Însă, regulatorul poate să detecteze dacă existe momente când nu circulă energie de la panourile solare, să deschidă circuitul să deconecteze panourile solare de baterii şi să oprească fluxul inversat.

Mai multe informații despre acest regulator, dar și alte regulatoare de încărcare a bateriilor găsiți pe esolar.ro

Share.

Lasa un raspuns