Cum să alegeţi panoul fotovoltaic solar de 12 V potrivit pentru caravana, rulota sau barca dumneavoastră cu baterii de 12 V?

2

Clienții noștri ne întreabă mereu despre mărimea potrivită a unui panou solar pentru a încărca bateriile de 12V în automobile și bărci. Din păcate, din experiența noastră, nu există nici măcar un singur răspuns corect la această întrebare. Panourile solare pentru caravane, rulote și bărci pot fi foarte diferite.

Ca regulă generală, există doi factori care trebuie luaţi în considerare atunci când hotărâţi dimensiunea paoului solar de care aveţi nevoie:

  • Media consumului zilnic de energie (foarte important);
  • Capacitatea bateriilor dumneavoastră (mai puţin important).

Media consumului zilnic de energie

Panou fotovoltaic polictistalin 12V20W preț

Panou fotovoltaic polictistalin 12V20W

Pentru a alege un panou solar pentru rulotă, trebuie să știți cât de multă energie consumă aparatele dumneavoastră în fiecare zi în 24 ore. Consumul mediu zilnic de energie poate fi estimat individual pentru fiecare dispozitiv (tip de sarcină), iar apoi se însumează pentru a afla o cerință generală.

De exemplu:

  • 4 x becuri LED economice de 10W şi 12V, folosite 3 ore pe zi;
  • 1 x TV LCD de 40W şi 12V, folosit 2 ore pe zi;
  • 1 x pompă de apă de 20W şi 12V, folosită mai puţin de 30 de minute pe zi.

Pe baza celor de mai sus, consumul mediu zilnic de energie va fi de 4*10W*3 + 40W*2 + 20W/2 = 210W/h (wați-oră)

Odată ce aveţi această estimare, vă va fi foarte uşor să hotărâţi dimensiunea panoului solar de 12 volţi de care aveţi nevoie pentru caravana sau rulota dumneavoastră.

Calcularea dimensiunii panoului solar

Lampă LED 12V pentru iluminat solar preț

Lampă LED 12V pentru iluminat solar

Puterea medie zilnică generată de panoul solar al rulotei trebuie să fie egală sau mai mare decât consumul mediu zilnic de energie al aparatelor dumneavoastră.

De exemplu, să presupunem că într-o zi obișnuită ne putem aștepta la 5 ore de soare. Dacă avem un panou solar de 50W pe acoperișul rulotei, acesta va genera aproximativ 50W*5 = 250W/h (wați-oră) – acest lucru este aproape în conformitate cu media consumului de energie zilnic 210W/h.

Desigur că în realitate vor exista unele pierderi de energie generată de panoul solar, mai ales în regulatorul de încărcare solară și cabluri, dar şi ca urmare a auto-descărcării bateriei. Acestea se încadrează de obicei în 20% din producția totală. Prin urmare, ar fi înțelept să alegeţi pentru rulota dumneavostră un panou solar care să ofere o rată zilnică de energie cu aproximativ 20% mai mare decât consumul de energie de zi cu zi de care aveți nevoie.

Uneori consumul zilnic de energie este greu de estimat – mai ales atunci când puterea nominală a fiecărui aparat în parte nu este disponibilă sau s-a pierdut. În acest caz, vă recomandăm următoarea abordare la nivel înalt:

  • Dacă aveți nevoie pur și simplu să vă umpleţi bateria pentru a compensa auto-descărcarea din caravana dumneavoastră, ar trebui să fie suficient un panou solar mic de 5W-10W sau un kit de încărcare;
    În cazul sarcinilor mici, cum ar fi iluminatul cu becuri economice, un stereo, încărcarea telefonului mobil şi utilizarea redusă a calculatorului (2-3 ore pe zi), se recomandă un panou solar sau un kit de încărcare de 40W-50W pentru rulota dumneavoastră;
  • Pentru sarcini mai mari sau o folosire mai amplă, inclusiv becuri non-economice, televizoare mari, utilizarea frecventă a pompelor de apă sau a altor echipamente, se recomandă un kit de încărcare sau un panou solar mai mare, de 80W-100W.

Calculul energiei necesare unui frigider electric

Vă rugăm să rețineți că frigiderele electrice au de obicei un consum foarte mare de energie. O astfel de unitate va necesita de multe ori un panou solar 100W-150W numai pentru ea. Acesta se deosebeşte de un frigider de gaz, care necesită mult mai puțină energie pentru a funcționa.

Prin urmare, este important să estimaţi corect consumul de energie al frigiderului și să includeţi acest lucru în calculele dumneavoastră atunci când alegeţi panoul solar potrivit pentru caravana dumneavoastră.

Folosirea invertoarelor de energie pentru a converti 12 V curent continuu în 240 V curent alternativ

Invertor solar monofazat 12V preț

Invertor solar monofazat 12V

În cazul în care folosiţi invertoare de energie din 12 V curent continuu în 240 V curent alternativ pentru funcţionarea aparatelor dumneavoastră, atunci trebuie să ţineţi seama şi de acest lucru când faceţi calculul consumului dumneavoastră.

Invertoarele lucrează de obicei la aproximativ 85-97% din capacitatea maximă, ceea ce înseamnă că că trag cu 10-15% mai multă energie din bateria dumneavoastră decât ar avea nevoie aparatele dumneavoastră de fapt. Astfel, consumul de energie zilnică folosit pentru a calcula dimensiunea panoului solar necesar rulotei dumneavoastră ar trebui majorat cu aproximativ 10-15%. Invertoarele mari folosite pentru a alimenta sarcini mici vor avea o eficiență şi mai mică.

Capacitatea bateriilor

Capacitatea bateriilor este mai puțin importantă pentru dimensiunea panoului solar, dar trebuie luată în considerare din două motive:

  1. Acumulator acid 12V preț

    Acumulator acid 12V

    Bateriile au de multe ori o limită la curentul iniţial de încărcare – acest lucru este de obicei mai important pentru baterii mai scumpe cum ar fi cele cu gel sau bateriile AGM. Dacă aveți o baterie mică (de exemplu, de la o motocicletă), nu puteți folosi într-adevăr un panou solar / sistem de încărcare foarte mare decât dacă sunteți absolut sigur că bateria poate accepta acest curent.

De obicei bateriile cu gel sau bateriile AGM au o limită pe curentul de încărcare egală cu 20% din capacitatea lor. Prin urmare, o baterie de 50A/h nu poate fi încărcată prin curent mai mare de 20% * 50A = 10A (acest lucru ar fi echivalentul unui curent de sistem solar de 160W).

În mod normal acest lucru nu va fi un motiv de îngrijorare decât dacă bateria pe care o utilizați este foarte mică. Cu toate acestea, este de recomandat să urmăriţi dacă pe specificaţiile bateriei există restricții cu privire la curentul de încărcare.

  1. În cazul în care bateria nu poate stoca încărcătura, energia este irosită. După ce ați investit într-un panou solar pentru barca sau rulota dumneavoastră, ar fi păcat să vedeţi energia generată irosită doar din cauza capacităţii limitate a bateriei dumneavoastră.

De exemplu, în cazul în care panoul dumneavoastră solar de 12v începe încărcarea bateriei dimineața și termină în 2-3 ore, restul de energia generată pe tot parcursul zilei este pierdută. Aceasta este o pierdere completă, mai ales dacă aveți nevoie de acea energie seara sau pe timp de noapte pentru iluminat etc. Deci gândiţi-vă dacă capacitatea bateriei este adecvată pentru dimensiunea panoului solar pe care îl folosiți și cât de repede se va încărca bateria la 100 %.

Cum să calculaţi durata de timp necesară pentru încărcarea bateriei dumneavoastră de la un panou solar de 12 V?

Timpul de care are nevoie panoul dumneavoastră solar pentru a încărca bateria depinde de curentul panoului pe care îl alegeți. Deoarece capacitatea bateriei este măsurată în A/h (Amp-ore), trebuie să cunoasteţi curentul panoului solar pentru a estima cât de repede se va încărca bateria.

De exemplu:

Un panou solar de 100W al unei rulote produce în mod normal 4-5a pe oră la soare strălucitor. Dacă aveți o baterie de 100A/h, aceasta va avea nevoie de aproximativ 100/5 = 20-25 de ore de soare pentru a încărca de la 0% la 100%.

Curentul panourilor solare sau kiturilor de încărcare de 12 volți este de obicei direct proporțională cu puterea lor. Prin urmare, un panou solar mai mic, de 50W, va avea nevoie de de două ori mai mult timp pentru a încărca aceeaşi baterie, comparativ cu un panou solar mai mare, de 100W.

Share.

2 comentarii

  1. Pingback: Iinstalaţie hibridă cu panouri şi turbină eoliană | eSolar.ro

  2. Pingback: Sisteme fotovoltaice producţie 9kWh agricultură | eSolar.ro

Lasa un raspuns