Cum să alegeţi un controler de încărcare solară pentru panouri fotovoltaice?

1

Un controler de încărcare solară (sau regulator, așa cum este uneori cunoscut) este o parte esențială a fiecărui kit de încărcare solară. Rolul principal al unui controler este de a proteja și automatiza încărcarea bateriei. Face acest lucru în mai multe moduri:

  1. REDUCÂND TENSIUNEA PANOULUI DUMNEAVOASTRĂ SOLAR
  • Fără un controler între un panou solar şi o baterie, panoul ar supraîncărca bateria prin generarea de prea multă tensiune pentru ca bateria să proceseze, deteriorarând grav bateria.
  • Supraîncărcarea bateriei ar duce la explodarea bateriei!
  1. MONITORIZAREA TENSIUNII BATERIEI DUMNEAVOASTRĂ
  • Controlerul detectează când tensiunea bateriei este prea scăzută. Atunci când bateria scade sub un anumit nivel de tensiune, controlerul deconectează sarcina de la baterie pentru a împiedica golirea bateriei.
  • O baterie complet golită va pierde o parte din capacitatea sa totală.
  • Tensiunea scăzută poate totuşi deteriora bateria dacă este conectată sarcina.
  1. OPRIREA CURENTULUI INVERS PE TIMPUL NOPŢII
  • Controlerul oprește orice curent de la curgerea înapoi în panoul solar pe timp de noapte.
  • Acest lucru previne deteriorarea kitului dumneavoastră de încărcare solară.

NOTĂ: Controlerul poate regla şi curentul de la sarcină atunci când sarcina este conectată la controler. Terminalul sarcinii pe controler este pentru conectarea directă a sarcinii la controler – spre deosebire de un controler al unei turbine eoliene, aceasta nu este o întrerupere a alimentării. Controlerul poate funcționa în continuare în mod normal dacă nu există nici o sarcină conectată direct la acesta.

Această diagramă ilustrează conectivitatea unui kit de energie solară tipic, incluzând un panou solar, un controler de încărcare solară, o baterie și sarcina (de exemplu, un bec). Panoul solar se conectează la controler prin conducte pozitive și negative, creând o funcție de încărcare numai atunci când regulatorul este conectat la o baterie. Sarcina este responsabilă pentru funcția de descărcare de la controler (în cazul în care este conectat la controler).

Notă: În anumite cazuri rare, un panou solar poate fi conectat direct la o baterie, fără un controler. Acest lucru poate fi realizat în cazul în care tensiunea nominală a panoului este mai mică decât 17-18V, şi dacă panoul solar este mult mai mic decât bateria de încărcare, de ex. un panou de 10W încarcă o baterie de 100Ah.

Există mai multe tipuri diferite de controlere pe piaţă. Alegerea controlerului potrivit depinde de sistemul de energie solară pe care doriți să îl generaţi.

Controlere PWM

Contoler PWM preț

Contoler PWM

Un mic dispozitiv genial, care se mândrește cu compatibilitate, simplitate, și o înțelegere utilitară a panourilor solare, bateriilor și sarcinilor: este inclusă în cele mai multe dintre kiturile noastre mici și medii.

Deoarece foloseşte tehnologie PWM, cantitatea de curent și tensiune care se pierde între panou și bateria este redusă la aproape zero. Poate prelungi viaţa bateriei și, de asemenea, o poate proteja împotriva supraîncărcării, subîncărcării, scurtcircuitului și supraîncălzirii.

Acest controler de încărcare nu trebuie folosit exclusiv pe un panou și o baterie; un controler PMW de 10A poate fi folosit pentru a regla sarcina unei serii de panouri solare conectate în paralel cu o putere totala de 160W. Dacă ar fi să cumpăraţi un controler PWM de 20A, aţi putea regla un banc de panouri solare de pana la 320W pentru baterii de 12V, și 640W pentru baterii de 24V. Controlerul PWM poate fi, de asemenea, utilizat pentru a conecta panouri solare la un banc de baterii de 12V, cu condiția ca bateriile să fie de aceeași dimensiune și că acestea sunt în stare bună. Controlerul de 10A este, de asemenea, convenabil de compact, la numai 14×7 cm.

Controlere cu ecran LCD

Controler cu display preț

Controler cu display

Caracteristicile programabile permit utilizatorului să personalizeze procesul de încărcare prin setarea tipului de baterie și a capacităţii, alegerea tensiunilor de încărcare în fiecare etapă, setarea parametrilor de protecție, precum și oprirea sau pornirea sarcinii printr-un timer.

Aceste controlere pun puterea în mâinile proprietarului și face circuitul solar mult mai avansat și controlabil. Un ecran LCD vă oferă informații despre multe lucruri, printre care:

  • curentul/tensiunea panoului solar, curentul/tensiune bateriei;
  • nivelul de încărcare al bateriei;
  • temperatura;
  • stadiul încărcării de curent.

Controlere cu baterii duale

Acest lucru poate fi folosit pentru a monitoriza și reglementa două baterii independente (izolate electric), în același timp.

Este un element esențial pentru oricine caută să încarce atât bateria de rulotă cât și bateria de maşină sau pentru oricine care vrea să încarce un banc de mai multe baterii de rulotă de 12V şi un acumulator pentru demaror în același timp.

Controler rezistent la apă preț

Controler rezistent la apă

Utilizatorul are două opțiuni de încărcare: să încarce ambele baterii conectate la o rată egală, sau să îi acorde prioritate la încărcare uneia dintre baterii (de exemplu, 80% din energie să meargă la bateria de maşină și 20% la bateria de rulotă). Un ecran de la distanță poate fi ataşat acestui controler, astfel încât utilizatorul să aibe mai mult control asupra reglării celor două baterii. În ciuda faptului că este denumit „controler , acesta cu baterie duală”, acesta poate fi utilizat şi pentru a încărca o singură baterie – cea de-a doua baterie poate fi adăugată mai târziu.

Controlere rezistente la apă

Aceste controlere sunt proiectate special pentru medii umede.

În ceea ce privește funcționalitatea, acestea sunt aproape complet identice cu controlerul PWM de 10A standard. Acesta are mai multe setări pentru sarcina de lucru controlată de timer, care este ideal pentru iluminatul stradal și perfect pentru oricine care vrea să instaleze un kit de încărcare solară pe barca lor.

 Controlere MPPT

Controler MPPT preț

Controler MPPT

Pe lângă PWM, există şi o altă metodă de reglare a încărcării solare, care este considerată metoda cea mai eficientă: MPPT (Maximum Power Point Tracking).

Controlere MPPT sunt cele mai eficiente și puternice controlere pe care le oferim, dar acestea ar trebui să fie utilizate numai în cazul în care tensiunea panoului solar este mult mai mare decât tensiunea bateriei. Un sistem MPPT este capabil să reducă tensiunea unui panou (sau a unei serii de panouri solare) care este de până la zece ori mai mare decât tensiunea unei baterii, pentru a potrivi tensiunea bateriei fără a pierde curent în timpul procesului. Regulatorul MPPT funcționează la o rată de eficiență mai mare decât controlerul PWM; în timp ce un controler PWM operează la un nivel de eficiență de 75% -80%, un controler MPPT funcționează la un nivel de eficiență de 92-95%.

De asemenea, controlerele MPPT măresc cantitatea de curent care merge la baterie, care poate varia în cantitate în funcție de vreme, temperatură, starea de încărcare a bateriei, și de alți factori. Nu ar exista nicio repercusiune negativă din utilizarea unui controler MPPT pe un panou solar cu o tensiune aproape de tensiunea bateriei, dar beneficiile unui MPPT în acest tip de sistem ar fi mult mai mici.

Are aceleași caracteristici de protecție ca și controlerele PWM. Includem un controler MPPT de 20A în kiturile noastre de 200W/250W, datorită faptului că un controler MPPT permite panoului să funcționeze la nivelul maxim posibil. Unele au ecrane LCD incorporate, în timp ce altele au prize RJ45 pentru un metru distanță care vă permit să monitorizaţi procesul de încărcare.

Share.

Un comentariu

  1. Pingback: Panouri solare de 12 V pentru rulotă sau barcă | eSolar.ro

Lasa un raspuns