Seturi panouri solare cu tuburi vidate cu boilere, un mod inovativ de obţinere a energiei termice

0

Fie că v-aţi săturat de facturile uriaşe la gaz în timpul iernii, fie că plănuiţi să renunţaţi la încălzirea bazată pe centrala comună sau aveţi o casă de vacanţă unde aveţi nevoie de energie termică, aflaţi că achiziţionarea şi montarea unor panouri solare va garantează o energie termică curată şi ieftină, fără nici un fel de efort. Sistemele solare de încălzire a apei sunt deja folosite în întreaga lume şi unele funcţionează pe principii simple şi vechi în varianta modernă. Ba mai mult, acestea fac deja concurenţă serioasă metodelor convenţionale de încălzire.

Colectoare cu tuburi vidate pentru încălzire apă menajeră

Set cu panou solar cu tuburi vidate și boiler termoelectric

Set cu panou solar cu tuburi vidate și boiler termoelectric

Colectoarele cu tuburi vidate reprezintă tuburi paralele în spatele cărora sunt reflectoare ce ajută la concentrarea radiaţiei solare. Tuburile vidate se compun din două tuburi vidate de sticlă concentrice între care este vid. Tubul din interior este înconjurat de o parte absorbantă de care este conectat un tub de cupru prin care circulă agentul termic. Vidul dintre aceste tuburi ajută foarte mult la reducerea pierderilor de căldură, fapt din care rezultă automat un randament mai mare, dar şi temperaturi mai ridicate. Totuşi, acestea necesită atenţie specială din acest punct de vedere, pentru că există pericolul supraîncălzirii. Acesta poate fi stopat cu ajutorul controlerelor.

Ele funcţionează cel mai bine în zonele cu temperaturi medii. Încă un aspect pozitiv al acestor colectoare îl reprezintă faptul că suprafaţa absorbantă este mereu perpendiculară pe direcţia razelor solare, iar din acest motiv, energia absorbită este constantă.

Colectoare solare cu boilere termoelectrice

Acest tip de colectoare este utilizat cel mai des la încălzirea apei menajere, alături de boilere solare. Astfel de seturi pot asigura apa caldă necesară pe tot parcursul anului, având un randament anual cuprins între 30% şi 100%. În plus, dacă sistemul se conectează la instalaţiile de încălzire, el poate asigura diminuarea costurilor de încălzire cu câteva zeci de procente.

Mai mult decât atât, colectoarele pot asigura apă caldă chiar şi în zilele ploioase pentru că au un rezervor special pentru apă caldă care poate menţine sau schimba temperatura apei care poate avea mărimi diferite în funcţie de numărul de persoane pe care trebuie să le aprovizioneze ajungând chiar şi la 1500 de litri.

Acest tip de seturi de colectoare solare cu boiler pot întreţine chiar şi clădiri mai mari precum spitale, instituţii publice, singura diferenţă fiind dimensiunea industrială a rezervoarelor.

Achiziționarea de colectoare solare pentru necesitățile reale ale utilizatorilor

Pentru ca spaţiul disponibil să fie utilizat corect, cel mai indicat este să se achiziţioneze colectoare pentru 70% din necesarul de apă pentru că dacă achiziţie este de 100%, în timpul verii va fi apă caldă în exces, astfel rezultând un spaţiu ocupat şi neutilizat. Pentru restul de 30% se pot folosi alte metode ecologice precum centrala pe peleţi.

Astfel, chiar dacă utilizarea colectoarelor solare pe scară largă a început dintr-o nevoie, din cauza crizei petroliere, acum oameni le folosesc şi de plăcerea de a utiliza o energie termică curată şi pentru că energia solară este ieftină, iar alţii pentru că îşi doresc apă caldă la casa de vacanţă.

Mai multe informații despre aceste colectoare solare cu boilere, dar și alte seturi de panouri solare cu tuburi vidate și boiler găsiți pe esolar.ro

Share.

Lasa un raspuns