Turbinele eoliene, punctul pe i în istoria resurselor de energie regenerabilă

0
Centrale eoliene mici

Centrale eoliene mici

Probabil că sunt lucruri mărunte în viaţă cărora nu le dăm importanţă foarte mare, cu care suntem atât de obişnuiţi cu ele, sunt atât de comune încât abia dacă le mai acordăm câteva secunde de atenţie. Spre exemplu aerul pe care îl respirăm este un lucru atât de mărunt şi totuşi ne este unul dintre cele mai importante lucruri care ne ţin în viaţă. La fel e şi vântul. Ne gândim la el doar ca la o adiere, tânjim după el în zilele călduroase de vară şi îl dispreţuim măcar puţin în zilele cele mai friguroase din an. Atunci când acesta ne mângâie genele, nu ne gândim că lui îi datorăm în multe cazuri razele de lumină din noapte, el ţine în viaţa sute de industrii, el ne face excursiile mai plăcute, el duce curentul acolo unde nimeni nu poate. Bineînţeles, totul cu ajutorul turbinelor eoliene. Cu toate că morile de vânt au fost inventate înaintea erei noastre, omenirii i-au trebuit 2000 de ani să le folosească pentru electricitate. Totuşi, în acest caz chiar se poate spune: mai bine mai târziu decât niciodată.

Energie eoliană – sursă nelimitată de energie

De ce? Pentru că noi suntem obişnuiţi să apreciem un lucru mai ales atunci după ce nu îl mai putem avea. Imaginaţi-vă că asta se întâmplă şi cu sursele de energie convenţională. Au existat din abundenţă, iar acum când sunt pe terminate lumea începe să-şi pună întrebări, să se gândească chiar la înlocuirea lor, cel puţin parţială cu noile surse de energie.

Nevoia de electricitate poate fi asigurată de turbinele eoliene

Energia eoliană este, din fericire, utilizată din ce în ce mai des în zilele noastre. Noi turbine eoliene se construiesc în fiecare zi, pe tot globul, iar astfel energia eoliană este sursa ce se bucură de cea mai mare creştere din ultima perioadă. Acest lucru este de aşteptat în condiţiile în care se spune că turbinele eoliene pot asigura de cinci ori mai multă electricitate decât se consumă în întreaga lume. Pentru ca acest lucru să fie posibil, ar fi nevoie ca peste 12% din suprafaţa pământului să fie acoperită de mori de vânt. Bineînţeles, asta fără să se ia în calcul evoluţia tehnologică a acestei industrii.

În ceea ce priveşte tipul de turbine folosit la instalaţiile casnice, turbinele eoliene de până la 1 KW sunt cele mai uşor de instalat şi cele mai folositoare în propria locuinţă, în casa de vacanţă sau în excursii. De regulă aceste turbine sunt utilizate împreună cu acumulatorii ce o stochează pentru a putea fi refolosită ulterior. Desigur că şi aceste turbine se împart în mai multe categorii în funcţie de necesităţi, zonă şi puterea vântului.

Centrale eoliene mici, pentru uzul rezidenţial

Centrale eoliene pentru rulote

Centrale eoliene pentru rulote

Astfel se deosebesc centralele eoliene mici ce pot reprezenta o modalitate sigură de acces la electricitate chiar şi în locaţii în care o altă sursă ar ajunge foarte greu. Acest tip de centrale se pot instala chiar şi în curte, pe câmp, la o cabană la munte sau pe litoral.

Centralele eoliene pentru rulote sunt rapid şi uşor de instalat. În plus acestea pot fi folosite şi pe rulote sau chiar si caravane ori pe ambarcaţiuni precum: bărci de pescuit sportiv, vaporaşe turistice sau de transport sau yacht-uri. Energia acumulată de aceste baterii poate oferi utilizatorilor autonomie pe termen lung.

Un generator eolian este de asemenea foarte util, aceste producând suficientă energie capabilă să susţină tot timpul acumulatorii telefoanelor, a aparatelor foto/video sau a altor aplicaţii electrice.

Mai multe produse de acest gen puteţi găsi pe esolar.ro

 

Share.

Lasa un raspuns