Utilizarea colectoarelor pentru transformarea energiei solare

0

Beneficiile oferite de panourile şi colectoarele solare

Fiind o sursă de energie regenerabilă, nepoluantă şi economică, energia solară  este tot mai des folosită în producerea de energie electrică sau apă caldă, cu ajutorul panourilor solare şi a colectoarelor. Utilizarea colectoarelor pentru transformarea energiei solare are desigur avantaje şi dezavantaje, costurile fiind reprezentate în principal doar în producţia şi instalarea lor.

Ce este un colector solar?

Seturi de colectoare solare pentru obţinerea de energie termică la cele mai mici preţuti

Seturi de colectoare solare pentru obţinerea de energie termică

Un colector solar (captator solar, panou solar termic)  captează energia solară din razele solare transformând-o în energie termică apoi este cedată unui agent termic (apă sau antigel) cu ajutorul căruia  este preluată apoi de la colector şi stocată sau  folosită ca apă caldă de consum (de exemplu). Pentru ca pierderile termice să fie reduse, elementul absorbant este izolat termic de mediul înconjurător existând astfel mai multe tipuri de colectoare: colectoare ce folosesc materiale izolatoare obișnuite; colectoare în care izolarea termică se realizează cu ajutorul vidului, dar cu procedee de fabricație costisitoare sau colectoare ce folosesc tehnici simple și care se utilizează la încălzirea bazinelor de înot. Randamentul acestor colectoare este ridicat deoarece spectrul radiaţiei solare este utilizat în totalitate pentru producerea energiei termice  astfel fiind în jur de 60% – 75% raportat la energia razelor solare incidente (200 – 1000 W/m² în Europa, în funcție de latitudine, anotimp și vreme).

Colectoarele solare cu tuburi vidate

Colectoarele solare cu tuburi vidate sunt utilizate de mai bine de două decenii, cu toate că sunt mai scumpe, sunt mult mai performante la temperatură ridicată sau la instalaţiile mai complexe (unde se generează atât căldură cât şi apă caldă menajeră). Ele sunt construite din tuburi paralele în spatele cărora se află reflectoare pentru concentrarea radiației solare. Fiecare tub vidat  este format din două tuburi de sticlă borosilicat concentrice între care este vid. Tubul din interior este înconjurat de o suprafață absorbantă de care este atașat un tub de cupru prin care circulă un agent termic,care fierbe la maxim 30 de grade Celsius, trecând din stare lichidă în stare gazoasă (vapori).  Vidul dintre aceste tuburi reduce considerabil pierderile de căldură prin convecție și conducție, obţinându-se astfel un randament de aproximativ 96% dar și temperaturi mai mari.

Seturi de colectoare solare import China SIU 4×10

Setul de colectoare solare import China SIU 4×10 conţine următoarele:

  • 4 panouri solare cu 10 tuburi vidate Solariss Iunona fabricate în China;
  • 16 suporţi de prindere panouri solare pentru acoperiş înclinat din ţiglă;
  • 3 seturi conectare panouri solare;
  • 1 staţie solară germană Idroline cu grup de pompare complet echipat;
  • 1 controler Idesol cu 2 senzori PT 1000;
  • 1 bidon glycol de 20 kg la -28 de grade, gata de umplere;
  • 1 vas de expansiune solar de 25 litri.

Garanţia oferită pentru panourile solare ale acestui set este de 2 ani.

Mai multe seturi de colectoare solare şi alte tehnologii solare termice găsiţi pe esolar.ro

Share.

Lasa un raspuns