Miercurea Ciuc – Harghita, locul unde panourile solare fotovoltaice, centralele pe peleţi şi eolienele pot asigura independenţă energetică

0

Energia regenerabilă – viitorul energiei

Deja se ştie, energia regenerabilă este energia viitorului. Această energie se referă la formele de energie ce provin din transferul de energie rezultat din procese naturale regenerabile. Astfel oamenii captează energia solară, energia vântului, energia apelor energia proceselor biologice şi a căldurii geotermale utilizând diferite mijloace. Cele mai utilizate dintre acestea sunt panourile solare, panourile fotovoltaice, centralele pe peleţi şi eolienele.

Independenţă energetică în Miercurea Ciuc – Harghita

Aceste procedee au început să fie utilizate şi la Miercurea Ciuc – Harghita, iar locuitorii de aici au început să fie familiari cu ideea de a obţine independenţă pentru energie electrică şi termică. Aşa se face că în 2010 o firmă cu acţionariat maghiar a făcut primele procedee pentru instalarea unui parc eolian de 100 MW în judeţul Harghita. Tot aici, administraţia locală susţine energiile regenerabile, fapt demonstrat printr-un concurs organizat de Consiliul judeţean Harghita. Concursul era destinat liceenilor, iar tema sa era utilizarea energiilor regenerabile urmând ca premiul câştigat să fie chiar un panou solar ce a fost montat pe şcoala echipei câştigătoare. Astfel, dacă doriţi puteţi să faceţi şi dumneavoastră parte dintre acei care îşi achiziţionează energia în mod independent şi fără să poluaţi mediul înconjurător aveţi la dispoziţie următoarele soluţii:

Sisteme eoliene

Sistem eolian

Sistem eolian

Energia eoliană, energie ce poate fi obţinută cu ajutorul sistemului eolian de la Idella. Energia eoliană este o sursă de energie regenerabilă generată de puterea vântului. Vânturile se formează pentru că pământul nu este încălzit uniform de către soare, fapt ce duce la crearea unor mişcări de aer. Astfel, energia cinetică din vânt poate fi folosită pentru a roti turbinele eoliene capabile de a genera electricitate. Sistemele eoliene casnice sunt foarte utile chiar şi celor care deţin cabane sau case de vacanţă, dar şi locuinţe în oraş pentru că acestea sunt foarte silenţioase şi pornesc chiar şi de la vânt de 0.8 m/s.

Panouri solare fotovoltaice

Panouri fotovoltaice cu celule multicristaline

Panouri fotovoltaice cu celule multicristaline

Tot pentru obţinerea de energie electrică neconvenţională se pot folosi şi panourile solare fotovoltaice. Acestea nu necesită decât lumină solară şi spaţiu pe acoperiş. Panourile fotovoltaice cu celule multicristaline oferă un randament foarte bun. Alături de un acumulator solar şi un invertor calitativ, acestea pot ajuta la diminuarea sau chiar eliminarea costurilor la energia electrică.

Panouri solare cu tuburi vidate

Panouri solare cu tuburi vidate

Panouri solare cu tuburi vidate

Pentru energia termică aveţi de ales între panourile solare şi centrala pe peleţi, dacă doriţi să beneficiaţi de energie verde. Colectoarele solare de apă menajeră au un randament foarte bun de la 60% până la 70%. Ele pot asigura aportul necesar de apă caldă menajeră unei întregi familii. Nici acest tip de obţinere a energiei termice nu necesită mai mult decât soare, spaţiu şi un agent termic, apă sau antigel.

Centrale pe peleţi

Cazan pe combustibil solid

Cazan pe combustibil solid

Centralele pe peleţi sunt utile şi confortabile pentru încălzirea oricărui spaţiu, fie el spaţiu personal, spaţiu de afaceri sau spaţiu industrial. Centralele pe peleţi sunt recunoscute mai ales pentru abilitatea lor de a face ca energia termică să devină pentru utilizatori mult mai ieftină faţă de celelalte surse convenţionale. Cazanul pe combustibil solid poate funcţiona atât pe lemne cât şi pe cărbuni.

Produsele menţionate mai sus pot fi achiziţionate de pe esolar.ro, iar de montajul acestora se ocupă solar-service.ro

Share.

Lasa un raspuns