Panouri fotovoltaice policristaline pentru un curent electric curat, oriunde, oricând

0

Soarele răsare în fiecare zi fără să îl plătim. Ce altceva ne putem dori mai mult pentru a ne bucura de e energie electrică pură şi gratuită, dar mai ales care garantează că nu face rău nici unei vietăţi? Lumina solară este pentru toţi şi depinde de noi modul în care o folosim. Un mod mai mult decât avantajos este captarea ei cu ajutorul panourilor solare fotovoltaice, în scopul obţinerii de curent electric. Dacă asta v-a convins şi vreţi să faceţi un pas înainte, aflaţi că aveţi de ales între panouri fotovoltaice monocristaline şi panouri fotovoltaice policristaline, fiecare având avantajele lor, pentru că dacă nu ar fi aşa, ar exista numai un singur tip. Astfel, dacă alegeţi un tip, este bine să ştiţi de ce. Pentru panouri fotovoltaice policristaline motivele ar fi următoarele.

Avantajele alegerii unor panouri fotovoltaice policristaline

Panou cu celule fotovoltaice policristaline

Panou cu celule fotovoltaice policristaline

Policristalul este obţinut din resturile prelucrării pentru obţinerea monocristalului. Aceste resturi se topesc, se pun într-o formă paralelipipedică şi se aşteaptă până la obţinerea unui filon, care este pe urmă împărţit în mai multe bucăţi. Din ele se formează panoul solar fotovoltaic ce capătă un aspect de sticlă spartă, iar culoarea sa este albăstruie, dar neuniformă, unele bucăţi fiind mai deschise la culoare, iar altele mai închise. De aici rezultă un prim avantaj al panourilor policristaline, adică preţul scăzut, datorită procesului de fabricaţie mai puţin dificil.

Un alt avantaj al acestui tip de panouri solare este faptul că se comportă extrem de bine la temperaturile ridicate. Acest lucru este foarte important mai ales pentru că în cele mai călduroase zile de vară, temperatura cristalului poate ajunge şi la 70-800C. La panourile fotovoltaice, randamentul cel mai mare este obţinut în jurul temperaturii de 200C. Astfel, în zonele mai calde din România, ar fi de preferat să utilizeze panouri solare fotovoltaice cu celule policristaline.

În ceea ce priveşte eficienţa energetică, aceasta este cuprinsă undeva între 12 şi 16%. În plus, la procesul de fabricaţie consumul de energie este relativ mic. De asemenea, amortizarea energetică, adică momentul în care energia consumată pentru fabricarea celulei fotovoltaice este egalată de cea produsă ulterior, prin exploatare, se face în aproximativ 3-5 ani, în cazul celulelor policristaline.

Aplicaţiile panourilor solare fotovoltaice

Panourile solare policristaline sau multicristaline, cum se mai numesc, pot fi folosite într-o multitudine de aplicaţii. Astfel, ele pot fi instalate pe sol sau pot fi instalate pe acoperişuri. Ele sunt utile pentru generarea de energie pentru consum propriu şi independent, dar pot fi folosite şi pentru sisteme ce presupun injectarea energiei în reţeaua naţională de curent.

Nu în ultimul rând, acest tip de panouri sunt cunoscute ca fiind cele mai avantajoase în raportul calitate – preţ.

Produsele menţionate se găsesc pe esolar.ro, iar de montajul lor se ocupă solar-service.ro

Share.

Lasa un raspuns