Descoperă cum functionează un tracker cu panouri solare fotovoltaice

1

Atunci când se investește într-un sistem solar fotovoltaic trebuie să se aibă în vedere și pozițitionarea geografică. Într-o zonă de munte va fi mai puțin soare decât într-o zona de câmpie, iar sistemul va avea, automat, un randament mai mic. Totuși, pentru a spori eficacitatea sistemului solar, se poate investi încă de la început într-un tracker cu panouri solare fotovoltaice.

Ce este un tracker solar?

Tracker solar cu două axe preț

Tracker cu panouri solare fotovoltaice

Trackerele solare sunt dispozitive special concepute pentru a putea susține panourile solare. Avantajul folosirii unor trackere solare este acela că, odată montate pe trackere, panourile solare urmeaza razele soarelui și captează o cantitate mai mare de energie. Automat și randamentul sistemului solar va crește. Există situații în care trackerele solare reușesc să îmbunătățească chiar și cu 50% randamentul unui sistem solar fotovoltaic.

Componentele unui tracker stau la baza funcționării optime a acestuia. Pentru a putea fi solid și capabil să rotească panourile după soare, un tracker are montat dispozitiv de urmărire, conținând multiple cabluri, senzori și o placă de conexiuni. Toate aceste elemente contribuie la exploatarea cât mai controlată și eficientă a generozității solare.

De cate feluri poate fi un tracker cu panouri solare fotovoltaice?

Pentru sistemele solare se pot folosi atât trackere solare cu o axa, cât și trackere cu două axe. Asemeni plantei de floarea-soarelui, aceste trackere se orientează după soare. Randamentul crește simțitor când se folosește un tracker cu panouri solare fotovoltaice, fie că are o axa sau două. Fie că susțin panouri policristaline sau monocristaline, trackerele aduc un plus de eficiență și o cantitate mai mare de electricitate, uneori chiar și cu până la 50%.

Diferența între aceste două tipologii de trackere este aceea că, în cazul celor cu doua axe, rotirea se poate face și pe orizontală, și pe verticală. Trackerul solar cu 2 axe Orizont Duo 1.2 KWp are o acuratețe mai mare de 0.5 și are capacitatea de a suține 4 panouri cu o greutate maximă de 30 kg fiecare.

Tracker solar cu structura din profile cu dublu ax Orizont Duo 1.2 pentru 4 panouri 1.2kWp, fără stâlpul principal şi fără şuruburile de prindere la sol

Tracker solar cu 2 axe sau cu dublu ax cu o acurateţe mai mare de 0.5 gr şi cu o structura din profile pentru 4 buc. de panouri solare cu dimensiuni de 0,99 mm x 1.95 m şi cu o greutate max. de 30 kg fiecare. Astfel împreună formează un panou solar cu o suprafaţă totală de 7,7 m pătraţi. Adecvat pentru panouri PV, concentratoare – CPV, heliostate. Utilizări la case: pe acoperişul caselor, la semnele de trafic, la iluminatul stradal, la cabane, în cazul centralelor electrice mici sau mari unde panourile solare sunt conectate în serie, iar ieşirea e conectată direct la un invertor sau la un dispozitiv extern de încărcare. Rezistenţă la vânt este de minim 130 km/h. În decursul unui an cu ajutorul motorului cu dublu ax puteţi obţine un beneficiu energetic cu 7% mai mare decât în cazul motoarelor cu un singur ax. Şuruburile pentru prinderea la sol şi stâlpul principal nu sunt incluse în cazul acestui tracker solar. Le puteţi însă achiziţiona separat.

Mai multe detalii despre sisteme fotovoltaice cu tracker Orizont Duo 1.2 KWp si despre alte trackere solare fotovoltaice gasiti pe esolar.ro

Share.

Un comentariu

  1. Pingback: Trackere solare fotovoltaice orientare după soare | eSolar.ro

Lasa un raspuns